Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
8.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

Natisni članek

Venezuela

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 8.56

5 let, 2 meseca

Guaido pozval k novim demonstracijam v Venezueli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

Juana Guaido | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelj venezuelske opozicije Juana Guaido, ki se je na protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru oklical za začasnega predsednika države, je Venezuelce pozval, naj se v sredo in soboto udeležijo novih množičnih protestov.

V posnetku, ki ga je objavil na Twitterju, je Guaido pozval Venezuelce, naj se v sredo opoldne udeležijo "mirnih protestov" in zahtevajo, da se dovoli dostava humanitarne pomoči v državo.

Za soboto pa je Venezuelce in ljudi "po vsem svetu" pozval k množičnim protestom, ki bi sovpadali z ultimatom Maduru za razpis svobodnih in demokratičnih volitev, poročajo tuje tiskovne agencije. Ultimat so Maduru v soboto postavile evropske države Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Portugalska in Nizozemska. Če v osmih dneh ne razpiše volitev, bodo Guaida priznale za začasnega predsednika.

Maduro je v nedeljo osemdnevni ultimat za razpis volitev zavrnil.

Maduro si prizadeva, da bi ostal na vrhu

Tako Maduro kot Guaido si medtem prizadevata za podporo venezuelske vojske, ki je od leta 2013 ključna za ohranitev Madurove vladavine.

Maduro je v nedeljo, oblečen v vojaško uniformo in obkrožen s svojimi generali, obiskal 41. brigado, kjer so mu vojaki zagotovili lojalnost. Guaido pa vojakom, ki bi ga podprli, ponuja amnestijo.

Državam, ki priznavajo 35-letnega Guaida, med njimi je bila prva ZDA, se je v ponedeljek pridružila tudi Avstralija.

Cerar: Slovenija podpira demokratičen proces v Venezueli

Zunanji minister Miro Cerar je dejal, da Slovenija v duhu evropskih vrednot in kot članica Evropske unije podpira demokratičen proces v Venezueli. 

Kot je v izjavi za novinarje v DZ še povedal Cerar, je treba v skladu z venezuelsko ustavo čim prej izpeljati demokratične volitve, ki bodo zagotovile legitimno oblast. V zelo konkretne procese pa se ta hip po njegovih navedbah "ne moremo mešati, ker je to še vedno zadeva Venezuele". Je pa Slovenija zagotovo med državami, ki obsojajo vse tiste negativne procese, ki nimajo politične legitimnosti in so v škodo ljudem, je poudaril.

Z zunanjega ministrstva so že v soboto sporočili, da se Slovenija v celoti pridružuje sobotni izjavi visoke predstavnice EU Federice Mogherini o razmerah v Venezueli, ki poziva k izvedbi svobodnih, transparentnih in poštenih predsedniških volitev v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi in venezuelskim ustavnim redom.

Ta izjava med drugim poudarja, da predsedniške volitve maja lani niso bile svobodne, poštene in verodostojne ter nimajo demokratične legitimnosti. "V odsotnosti najave organizacije novih volitev s potrebnimi zagotovili v prihodnjih dneh bo EU sprejela nadaljnje ukrepe, vključno o vprašanju priznanja državnega vodstva v skladu z 233. členom venezuelske ustave," so na MZZ povzeli izjavo.

Ne spreglejte