SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grški varčevalni paket: 15 tisoč javnih uslužbencev brez dela do konca 2014

2

termometer

Grški parlament je potrdil varčevalni paket, ki predvideva znižanje števila javnih uslužbencev za 15 tisoč do konca leta 2014. Zakonodaja je pogoj za sprostitev naslednje tranše evropskega posojila.

Zakon so v parlamentu podprle vse tri stranke vladajoče koalicije. Gre za nadaljevanje varčevalne politike desnosredinske vlade, ki si želi zagotoviti čim več sredstev od evropskih posojilodajalcev. Zakonodajni sveženj predvideva prestrukturiranje javnega sektorja v skladu s smernicami t. i. trojke – Evropske centralne banke (ECB), Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske komisije.

Uvaja se tudi davek na nepremičnine Poslanci so podprli zakonodajo, ki predvideva odpuščanje in upokojevanje 15 tisoč zaposlenih v državnih organih do konca leta 2014. Uvaja pa tudi novi davek na nepremičnine. Nova zakonodaja bo odpuščanje v javnem sektorju poenostavila in pohitrila – pred tem je javna služba pravzaprav pomenila zaposlitev do konca življenja, saj so bili državni uradniki močno zaščiteni, javni sektor pa se je zaradi zaposlovanja po politični pripadnosti vse bolj napihoval.

Protesti pred parlamentom Trojka in grške oblasti so namreč sredi aprila dosegle dogovor o gospodarskih in finančnih politikah, ki so potrebne za dosledno izvajanje reformnega programa. Dogovorili so se o sprostitvi novega obroka posojila v višini 8,8 milijarde evrov, medtem ko so se grške oblasti zavezale k nadaljnjim rezom v javnem sektorju. Pred parlamentom je v večernih urah sicer več tisoč ljudi protestiralo proti načrtovanim množičnim odpuščanjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin