Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Siriza Grčija volitve

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 15.54

8 let

Grška Siriza po zmagi poziva k splošnim volitvam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grška skrajno leva stranka Siriza je po zmagi na evropskih volitvah pozvala k predčasnim volitvam.

Kot je po srečanju s predsednikom države Karolosom Papuljasom dejal vodja stranke Aleksis Cipras, bi se tako lahko v Grčijo vrnila "demokratična normalnost". Vlada po njegovih besedah tudi nima več legitimnosti za izvajanje varčevalnih ukrepov. "Predsedniku sem povedal, da so rezultati prinesli novo politično pokrajino, prinesli so pomembno zmago za Sirizo z vodstvom skoraj štirih odstotnih točk," je poudaril Cipras.

Siriza osvojila 26,6 odstotka glasov Siriza je po 99 odstotkih preštetih glasov na nedeljskih evropskih volitvah osvojila 26,6 odstotka glasov, vladajoča konservativna Nova demokracija premiera Antonisa Samarasa pa 22,7. Na tretjem mestu je neonacistična Zlata zora z dobrimi devetimi odstotki glasov, na četrtem pa socialistična zveza Oliva z osmimi odstotki.

Grki so jezni zaradi varčevalnih ukrepov Rezultati kažejo na jezo Grkov nad varčevalnimi ukrepi, ki jih je država morala uvesti v zameno za mednarodno pomoč. Državljane so doleteli večkratna povišanja davkov in rezi v pokojnine in plače, brezposelnost pa je medtem narasla na 27 odstotkov.

Kot je v nedeljo menil Cipras, vladajoča Nova demokracija nima več legitimnosti za sprejemanje številnih pomembnih odločitev, vključno z morebitnimi novimi varčevalnimi ukrepi.

Prvi večji volilni preizkus za vlado Evropske volitve so veljale za prvi večji volilni preizkus za vlado, ta je od prevzema oblasti leta 2012 vodila varčevalno politiko v državi.

Grki istočasno glasovali tudi v drugem krogu lokalnih volitev Grki so sicer v nedeljo istočasno glasovali tudi v drugem krogu lokalnih volitev, na katerih so izbirali župane in predsednike regij. Sirizi je med drugim uspel boj za položaj guvernerja širše regije Aten, v kateri živi skoraj 40 odstotkov prebivalcev države. Regijo bo vodila Rena Duru, ki se namerava bojevati proti brezposelnosti in težavam z odpadki.

Siriza je poleg tega zmagala še v regiji na zahodu države s prestolnico Krf. S tem je stranka prvič posegla v regionalno politiko, v kateri bo sicer prevladala Nova demokracija. Ta je zmagala v sedmih od skupno 13 regij.

Pasok je največji poraženec lokalnih volitev Socialistični Pasok je največji poraženec lokalnih volitev, na katerih niso osvojili niti ene regije, medtem ko so bili doslej na čelu osmih.

Ne spreglejte