Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2013,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Beppe Grillo Italija

Ponedeljek, 11. 3. 2013, 12.35

8 let

Grillo: Če se bodo pridružili levici, grem iz politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodja gibanja Pet zvezd Beppe Grillo je napovedal, da bo, če člani gibanja podprejo levico, sam opustil politično udejstvovanje.

"Če bodo člani parlamentarne skupine gibanja Pet zvezd podprli tiste, ki so uničili Italijo, bom sam zapustil politiko," je po poročanju italijanskih medijev na svojem računu na Twitterju zapisal Grillo. Koalicija levih strank pod vodstvom predsednika Demokratske stranke Piera Luigija Bersanija je na nedavnih predčasnih volitvah osvojila največ glasov, a še vedno ne dovolj, da bi lahko sama oblikovala vlado. Bersani zato računa na podporo iz vrst gibanja Pet zvezd.

Izbrani člani gibanja so imeli pred zapisom svojega voditelja v Rimu tiskovno konferenco, kjer so novinarjem povedali, da bodo od predsednika Italije Giorgia Napolitana zahtevali, naj jim podeli mandat za oblikovanje njihove vlade. Na konferenci Grillo ni bil prisoten. Vodja poslanske skupine Petih zvezd Vito Crimi je povedal: "Predsednika Napolitana bomo prosili za možnost oblikovanje naše vlade. Če Napolitano odobri vlado Petih zvezd, mora odobriti predvsem 20 točk našega programa, ne toliko naše ime. Na prvem mestu je program, šele nato ime."

Grillo, ki ga kritiki obtožujejo populizma, je zavrnil tudi možnost izvedbe referenduma znotraj gibanja, na katerem bi se opredelili do morebitnega dogovora z levico. Notranji referendum je Grillo zavrnil z argumentom, da je gibanje v predvolilni kampanji nastopalo z geslom Vse bomo poslali domov!, zaradi česar je zanje glasovalo več kot osem milijonov Italijanov. Kot posamični stranki je gibanju Petih zvezd uspelo zbrati največ glasov, v primerjavi z Bersanijevo levo in Berlusconijevo desno koalicijo pa je na tretjem mestu.

Ne spreglejte