Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija Janis Varufakis Aleksis Cipras dolg referendum bonitetna ocena

Četrtek, 2. 7. 2015, 12.20

8 let

Grčija: Varufakis bi si raje odrezal roko, kot podpisal dogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med tem ko je še ena bonitetna agencija Grčiji znižala oceno, se grška vlada ukvarja z nedeljskim referendumom. Med drugim je finančni minister Varufakis napovedal odstop v primeru podpore.

Grški finančni minister Janis Varufakis je dejal, da bo odstopil, če bo večina Grkov na referendumu podprla pogoje posojilodajalcev, vlada pa bi odstopila le, če bi lahko kooperativno predala posle vladi, ki bo opravljala tekoče posle.

Med drugim je Varufakis poudaril, da bi si raje odrezal roko, kot podpisal dogovor, ki ne vključuje prestrukturiranja grškega dolga.

Državljane znova pozval, naj obkrožijo "ne" Podobno je v preteklih dneh napovedal tudi grški premier Aleksis Cipras, ki je v pogovoru za grško televizijo ERT dejal, da bo odstopil, če bodo volivci zavrnili njegovo prošnjo, naj glasujejo proti.

V sredo je sicer v medijih odmevala novica, da naj bi Cipras privolil v skoraj vse pogoje posojilodajalcev, nato pa je popoldne presenetil, saj je vztrajal pri izvedbi nedeljskega referenduma. Državljane je znova pozval, naj obkrožijo "ne", hkrati pa Grčija želi ohraniti evro.

Cipras verjame, da bo Grčija ostala enotna Grški premier Aleksis Cipras verjame, da bo Grčija ostala enotna tudi po nedeljskem referendumu, na katerem bodo Grki odločali o ukrepih za finančno pomoč. "Dan po referendumu bomo enotni prešli začasne težave, s katerimi se sooča Grčija," je dejal. Medtem pa Evropsko centralno banko skrbi nestanovitnost finančnih trgov zaradi grške krize.

Nadaljnji pogovori bodo potekali po referendumu Evroskupina je na telefonski konferenci, na kateri je obravnavala najnovejši predlog Grčije glede dogovora o nadaljnji finančni pomoči, soglasno odločila, da bo pred nadaljnjimi pogovori počakala na rezultat nedeljskega referenduma.

Grki razdeljeni Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da so Grki razdeljeni glede vprašanja, na katerega bodo odgovarjali na referendumu, javnomnenjske raziskave pa trenutno kažejo, da se tehtnica nagiba k tistim, ki so proti.

Potem ko sta bonitetni agenciji Standard & Poor's in Fitch že poslabšali oceno Grčije, pa je zdaj to storila še agencija Moody's. Oceno ji je znižala za dve stopnji na Caa3 in jo tako potisnila še globlje v območje ničvrednosti.

"Ekonomski problemi bodo še večji, program pomoči pa težje izvedljiv" Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem pa je dan po odločitvi finančnih ministrov, da se pred nedeljskim referendumom o pogojih pomoči v Grčiji z Atenami ne bodo pogajali o novih predlogih za dogovor, opozoril, da se finančne razmere v Grčiji poslabšujejo. Meni tudi, da bi referendumski ne pod vprašaj postavil položaj Grčije v območju evra.

"Razmere se zaradi ravnanja grške vlade samo še poslabšujejo. Če bo (na referendumu) zmagal ne, bo finančni položaj Grčije izjemno težaven," je na seji parlamenta v Haagu povedal nizozemski finančni minister.

Ob tem je zavrnil namige Aten, da bi referendumski ne vodil k lažjim reformam. "To preprosto ni res. Ekonomski problemi bodo še večji, program pomoči pa težje izvedljiv," je opozoril.

Ne spreglejte