Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 12. 2013,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija

Torek, 31. 12. 2013, 13.51

8 let

Grčija se utaplja v smeteh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grčija v prvi polovici leta 2014 predseduje Evropski uniji, toda veliko smeti morajo pomesti tudi pred svojimi vrati. Dobesedno.

Grčija ima na stotine otokov. A niso vsi sredozemski biseri, kamor bi z veseljem zahajali turisti. Otrok Fyli pred atensko obalo že ni tak – otok je atensko smetišče.

Vsak dan na otok pripeljejo šest ton smeti. Najbolj so jih veseli galebi, ki v ogromnih jatah nenehno prežijo na smetarske zaklade. Galebi pa niso edini nabiralci smeti: na otoku so nad vsakodnevno pošiljko smeti navdušeni tudi Romi, ki med kupi iščejo material, ki ga je mogoče prodati za reciklažo.

Večino smeti zakrijejo z zemljo in zakopljejo. V Grčiji skoraj 80 odstotkov smeti zakopljejo, kar je visoko nad evropskim povprečjem. Na Fyliju na primer reciklirajo le šestino pripeljanih smeti, čeprav je na otoku obrat za reciklažo. V Grčiji je recikliranje še vedno neznana beseda.

Skrajni čas je, da Grki pometejo tudi s smetmi. Fyli, največje grško smetišče, je že skoraj napolnjen. "Ljudje morajo nujno spremeniti svoj odnos do recikliranja," je bila za BBC zaskrbljena Olga Skiadi, direktorica smetišča na Fyli.

Evropa grozi s kaznimi Leta 2005 je Evropska skupnost Grčiji ukazala, da mora zapreti 1100 nelegalnih smetišč. Osem let pozneje jih 70 še vedno deluje. V Bruslju so zdaj Grkom zagrozili z denarno kaznijo 71 tisoč evrov na dan, če ne bodo nemudoma zaprli še preostalih ilegalnih odlagališč smeti.

Kot vedno se Grki izgovarjajo na svoj karakter. Celo v uradnem odgovoru grškega ministrstva za okolje so zapisali, da vseh nelegalnih odlagališč niso zaprli zaradi lokalnih veljakov in grškega karakterja.

Ironija je, da so vedno, kadar so želeli zgraditi in odpreti legalno odlagališče smeti, naleteli na proteste okoliških prebivalcev. Tudi v mestu Ilia na Peloponezu, tri ure vožnje od Aten, tik ob Olimpiji, svetišču starogrških olimpijskih iger.

Ko je lokalna oblast dovolila izgradnjo legalnega odlagališča, so se prebivalci uprli. Prav nič pa jih ne moti, da so na istem mestu že nekaj let tri nelegalna odlagališča, kjer se dan za dnem kopičijo smeti. Nihče ne nadzoruje, kakšni odpadki se odlagajo na nelegalnih smetiščih in kako to vpliva na okolje.

Grška vlada je kljub nacionalnemu ležernemu odnosu do smeti odločena, da bo v letu dni zaprla vsa nelegalna smetišča in samo v okolici Aten zgradila tri nova, skupaj z obrati za recikliranje. Toda zdi se, da je za Grke leto 2020, ko naj bi v Evropi veljalo, da ni več zemeljskih odlagališč smeti in da se večina smeti reciklira, popolna utopija. V času gospodarske krize je čisto okolje pač v petem planu.

Ne spreglejte