Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2012,
7.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

trojka

Ponedeljek, 10. 9. 2012, 7.20

8 let

Grčija s predstavniki trojke nadaljuje pogajanja o varčevalnem paketu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grčija je predstavnikom Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada danes predstavila predlog novega varčevalnega paketa, ki je pogoj za nov obrok finančne pomoči.

"Razprava in ocenjevanje varčevalnega paketa še potekata," je po sestanku dejal grški finančni minister Joanis Sturnaras.Minister je po srečanju s predstavniki trojke in grškim premierom Antonisom Samarasom še dejal, da gre za stroge varčevalne ukrepe. "Trudimo se prepričati predstavnike trojke, da so naši argumenti pravilni," je dejal. Srečanje je sicer po njegovih besedah potekalo v "dobrem vzdušju".

Z varčevalnim programom do dodatnih 11, 5 milijarde evrov Grčija namerava z omenjenim varčevalnim programom v letih 2013 in 2014 privarčevati dodatnih 11,5 milijarde evrov. Dodatni varčevalni ukrepi so nujni, če želi Grčija dobiti novo tranšo posojila iz drugega paketa pomoči. Predstavniki trojke, ki naj bi v grški prestolnici ostali še nekaj tednov, bodo odločili ali bo Grčija prejela novo 31,5 milijarde vredno tranšo finančne pomoči.

Po izdaji poročila trojke sledijo nadaljne odločitve glede pomoči Predstavniki trojke naj bi po neuradnih informacijah tudi spremljali grško delegacijo na neformalnem srečanju finančnih ministrov območja evra, ki bo v petek potekalo na Cipru. Trojka bo poročilo o ustreznosti varčevalnih ukrepov objavila konec septembra ali v začetku oktobra. Takrat bodo članice evrskega območja in IMF sprejele nadaljnje odločitve glede pomoči Grčiji, tudi glede želje Aten po dveletnem podaljšanju roka za izpeljavo varčevalnih in reformnih ukrepov.

Atene ponudile dodatne varčevalne ukrepe? Nemška tiskovna agencija dpa je sicer poročala, da so Atene predstavnikom trojke ponudile dodatne varčevalne ukrepe v višini 5,5 milijarde evrov. Vir blizu pogajanj med Grčijo in posojilodajalcev je namreč dejal, da je trojka sicer zahtevala privarčevanih 11,5 milijarde evrov, vendar pa naj bi jim Grki predstavili varčevalni program v višini 17 milijard evrov za primer, da bodo predstavniki trojke zavrnili nekatere predlagane varčevalne ukrepe, kot je nadaljnje znižanje pokojnin.

Grčija že peto leto zapored v recesiji Grčija se sicer že peto zaporedno leto sooča z recesijo in si želi pri predstavnikih trojke zagotoviti dodaten čas za sprejem varčevalnih ukrepov. Samaras bo jutri nadaljeval krog srečanj z evropskimi voditelji, saj bo odpotoval v Frankfurt, kjer se bo srečal s predsednikom ECB Mariem Draghijem.

Ne spreglejte