Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
8.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek vlada

Četrtek, 21. 3. 2013, 8.11

7 let, 12 mesecev

Global post: Bratuškova bo morala stopiti iz Jankovićeve sence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
O potrditvi nove slovenske vlade s prvo premierko v zgodovini Slovenije na čelu so se razpisali tudi tuji mediji. Izpostavili so predvsem dejstvo, da je Alenka Bratušek prva slovenska premierka.

Hrvaški mediji pišejo, da je glavna naloga slovenske vlade pomiritev političnih strasti po krizi, ki je nastala na začetku leta. Izpostavili so tudi, da je Bratuškova svojo ministrsko ekipo označila za strokovno in, glede na povprečno starost, najmlajšo slovensko vlado do zdaj. Jankovićeva afera je za Bratuškovo pomenila politično breme Srbski medij Blic je poročal tudi o odstopu Zorana Jankovića kot predsednika Pozitivne Slovenije in zapisal, da je korupcijska afera, ki je visela nad njim, pomenila politično breme za Bratuškovo. Z odstopno izjavo pa naj bi le dokazal, da se distancira od državne oblasti. Glede nove vlade pa so poročali, da je Slovenija prvič dobila premierko, ki je kot glavni moto svojega mandata določila povrnitev zaupanja v ljudi in v Slovenijo.

Bratuškovi uspel meteorni skok Čez lužo je ameriški Global post Bratuškovo označil za svež obraz v težkih časih. O njej pišejo kot o političarki, ki ji je uspel meteorni skok iz lokalne uprave v samo osrčje nacionalne politike. Na začetku so jo sicer videli kot zadržano, da bi naredila spremembo.

Kot še poroča ameriški portal, ima zdaj Bratuškova pred seboj težko nalogo, saj bo morala vzpostaviti zavezništvo tudi s tistimi strankami, ki so pred kratkim zapustile potapljajočo se koalicijsko ladjo Janeza Janše.

Prav tako bo morala stopiti iz sence nekdanjega predsednika PS Jankovića, za katerega se zdi, da skuša, kljub odstopu z vrha stranke, še vedno vplivati na sprejemanje odločitev. Povzeli so tudi izjavo Vlada Miheljaka, profesorja na Fakulteti za družbene vede, ki je za francosko tiskovno agencijo dejal, da bi bila Bratuškova lahko v normalnih okoliščinah precej spodobna predsednica vlade.

Drugi mediji poročajo pretežno o potrditvi nove vlade, v ospredje pa postavljajo predvsem dejstvo, da je Bratuškova prva ženska na čelu slovenske vlade, katere prioritete so povrniti zaupanje, rešiti banke, oživiti gospodarstvo in se izogniti bankrotu.

Ne spreglejte