Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
7.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Natisni članek

Evropska unija Theresa May Velika Avstrija brexit

Torek, 5. 3. 2019, 7.31

5 let, 1 mesec

Brexit: bodo EU in Britanci vendarle zbližali mnenja glede irskega varovala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier se bo popoldne v Bruslju sešel z britanskim ministrom za brexit Stephenom Barclayjem in državnim pravobranilcem Geoffreyjem Coxom. Do srečanja prihaja, potem ko je Barnier v nedavnem intervjuju dejal, da je EU Združenemu kraljestvu pripravljena dati dodatna zagotovila glede irskega varovala.

brexit
Novice Brexit: izglasovali možnost preložitve, laburisti podpirajo drug referendum

Njegova izjava je na obeh straneh vzbudila upanje, da bosta Bruselj in London malo več kot tri tedne pred brexitom, predvidenim za 29. marec, našla rešitev glede irskega varovala, ki je za britanske poslance glavni razlog, da še niso potrdili ločitvenega sporazuma z EU. Unija je doslej vztrajala, da se ne bo pogajala o nobenem delu ločitvenega sporazuma.

Britanci bi spreminjali irsko varovali, EU proti 

Michel Barnier | Foto: Reuters Foto: Reuters Irsko varovalo bi, če Združeno kraljestvo in EU v prihodnjih dveh letih ne bosta sklenila obsežnega trgovinskega dogovora, zagotovilo prosti pretok ljudi tako, da bo Združeno kraljestvo ostalo v posebnem carinskem območju z EU, Severna Irska pa v evropskem enotnem blagovnem trgu.

Barnier je v intervjuju, ki sta ga med drugim objavila nemški Die Welt in francoski Les Echos, sicer izpostavil, da EU ne bo pristala na časovno omejitev irskega varovala, kar so predlagali nekateri na Otoku.

Zavrnil je tudi možnost, da bi Združenemu kraljestvu omogočili enostranski umik od irskega varovala. Ta ukrepa bi namreč po njegovem zmanjšala verodostojnost irskega varovala.

Poslanska zbornica, ki je ločitveni sporazum 15. januarja zavrnila, bo o njem znova glasovala do 12. marca. Mayeva pa si bo do takrat prizadevala pridobiti zadostno podporo za dogovor, ki ga je njena vlada z Unijo sklenila novembra lani.

Nad Mayevo se zgrinjajo obtožbe opozicijskih laburistov

Pri tem ji ne bodo pomagale o Theresa May | Foto: Reuters Foto: Reuters btožbe opozicijskih laburistov, da je poskušala poslance v podporo sporazumu prepričati tudi tako, da je ponudila dodatna sredstva za gospodarsko oslabljene dele severne in osrednje Anglije v skupni vrednosti 1,6 milijarde funtov (1,86 milijarde evrov).

Če bo spodnji dom parlamenta prihodnji teden zavrnil ločitveni dogovor, bodo poslanci v skladu s predlogom premierke 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. To morajo sicer soglasno potrditi tudi članice Unije.

Bodo preložili izstop?

Glavni pogajalec EU je razkril, da so države članice načeloma pripravljene odobriti preložitev izstopa Združenega kraljestva iz EU, predvidenega za 29. marec, a želijo vedeti, kaj bi s tem pridobili. "To ne sme biti samo prelaganje težav," je poudaril Barnier.

Britanska premierka ocenjuje, da bi bilo izstop smiselno preložiti kvečjemu do konca junija, sicer bi bile v državi potrebne volitve v Evropski parlament. Pri tem opozarja, da s podaljšanjem ne bi izključili možnosti brexita brez dogovora, ki mu sicer ni naklonjena nobena stran.

Theresa May
Novice Se bo brexit zamaknil: Mayeva dopušča to možnost
Ne spreglejte