SiolNET. Novice Svet
0,89

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Gibraltar zavrnil zahtevo ZDA za pridržanje iranskega tankerja

0,89

termometer

Iranski tanker Grace 1 Gibraltar
Foto: Reuters

Gibraltar je danes zavrnil zahtevo ZDA, da pridrži iranski tanker Grace 1, ker da krši ameriške sankcije proti Iranu. Gibraltarska vlada je sporočila, da ne morejo zahtevati tovrstne sodne odredbe, ker ameriške sankcije proti Iranu v EU ne veljajo. Ladja sicer po novem pluje pod iransko zastavo in z novim imenom.

Gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije EU. Gibraltarsko vrhovno sodišče pa je v četrtek odredilo izpustitev tankerja, ker so gibraltarske oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji.

Ameriško pravosodno ministrstvo je nato v petek zahtevalo zaseg iranskega naftnega supertankerja, ker da krši ameriške sankcije, ko tovori nafto za iransko revolucionarno gardo. V ZDA so pred nekaj časa iransko gardo razglasili za teroristično organizacijo. A v Gibraltarju so to danes zavrnili.

iranski tanker Novice ZDA izdale nalog za zaseg iranskega tankerja v Gibraltarju

Tanker je sicer pred pridržanjem v Gibraltarju plul pod zastavo Paname, a mu je ta nato odrekla pravico do plovbe pod to zastavo, ker naj bi ladja sodelovala ali bila povezana s financiranjem terorizma. Zdaj pluje pod iransko zastavo. Ladjo so tudi preimenovali iz Grace 1 v Adrian Darya-1.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 18.08.2019. ob 18:29 +7 - 1

  Ameriške sankcije na noben način nikoga ne obvezujejo. Zelo dobro je, da se tudi majhne države tega zavedajo in striktno uveljavljajo lastno samostojnost in neodvisnost. Na ta način bo manj konfliktov v svetu in Amiji bodo počasi sami sebe izolirali. Seveda jim še zmeraj ostane na razpolago opcija spoštovanja suvereniteta drugih držav in narodov, toda morajo v tem duhu dejansko delovati, ne pa svinjati vsepovsod.

  +7 - 1
 • andubtine / 18.08.2019. ob 19:57 +5 - 1

  Bravo Gibraltar...interne Amijevske sankcije ne zavezujejo kar vseh držav po svetu, tudi ne evropskih! Če je sodišče ugotovilo, da ni razloga za zadržanje, je potrebno tudi zahtevati, da se povrne škoda za dober mesec dni pridržanja supertankerja...to so milijoni poslovne škode!

  +5 - 1
 • Tomcee / 18.08.2019. ob 21:11 +3 - 1

  Seveda obstajajo tudi amiritolizniki kot je stanly...žal.

  +3 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin