Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2011,
8.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slonokoščena obala

Torek, 5. 4. 2011, 8.10

8 let

Gbagbo naj bi bil tik pred predajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francija je tik pred tem, da prepriča bivšega predsednika Slonokoščene obale Laurenta Gbagboja k odstopu v korist zmagovalca novembrskih predsedniških volitev Alassanea Ouattare.

Premier Francois Fillon je v parlamentu dejal, da "se dva generala, ki sta blizu Gbagboja, pogajata o pogojih njegove predaje". Zunanji minister Alain Juppe pa je povedal, da so tik pred tem, da ga prepričajo v odstop. "Vse bi se lahko razpletlo že v nekaj urah" Obrambni minister Gerard Longuet je medtem ocenil, da bi se "vse lahko razpletlo že v nekaj urah". Tiskovni predstavnik Gbagboja je pred tem zanikal, da bi se pogajal o predaji oziroma odstopu.

Bombardiranje predsedniške palače Helikopterji ZN in Francije so v ponedeljek bombardirali položaje sil nekdanjega predsednika Slonokoščene obale Laurenta Gbagboja v Abidjanu, ki ne želi predati oblasti izvoljenemu predsedniku Ouattari.

Bombardirali so tudi predsedniško palačo ter jo nato obkolili. Ouattara je svojim privržencem ukazal, naj Gbagboja ujamejo, vendar naj ga ne poškodujejo. Tiskovni predstavnik Ouattare Patrick Achi je potrdil, da so sile v predsedniški palači in iščejo Gbagboja, ki ga bodo aretirali in mu sodili.

"Prihod sil Ouattare v Abidjan bi lahko privedel do apokalipse" Francoski premier je sicer upravičeval sodelovanje Francije v napadih. Kot je dejal francoski obrambni minister Longuet, bi lahko prihod sil Ouattare v Abidjan privedel do apokalipse, zato ker Gbagbojeve sile proti civilistom uporabljajo težko orožje.

Gbagbo naj bi se skrival v predsedniški palači Iz Abidjana medtem poročajo, da so sile Ouattare obkolile predsedniško palačo in rezidenco, v zaklonišču katere naj bi se skrival Gbagbo skupaj z družino oziroma peščico sodelavcev, kot je sporočila misija Združenih narodov v Slonokoščeni obali (Unoci).

Sarkozy za široko vlado narodne enotnosti Fillon je poslancem še povedal, da se je dopoldne udeležil telefonske konference francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in Ouattare, mednarodno priznanega predsednika Slonokoščene obale. Sarkozy je dejal, da si želijo, da bi se v Slonokoščeni obali oblikovala široka vlada narodne enotnosti in tako zagotovili spravo.

ZN in mednarodna skupnost so od novembra lani, ko je izgubil na volitvah, pozivale Gbagboja, naj mirno sestopi z oblasti in preda oblast novoizvoljenemu predsedniku, sicer ekonomistu pri Mednarodnem denarnem skladu. Ameriški predsednik Barack Obama je Gbagboju celo ponujal profesorski položaj v Bostonu.

Ouattara se je zabarikadiral v hotelu Gbagbo priložnosti ni izkoristil in je vztrajal na oblasti kljub pozivom afriških in drugih držav, njegove sile pa so medtem napadale civiliste in pripadnike ZN.

Privrženci Ouattare so prejšnji teden sprožili ofenzivo in v nekaj dneh zavzeli državo ter prispeli do najpomembnejšega mesta Abidjana, kjer je predsedniška palača in kjer se je Ouattara zabarikadiral v hotelu Golf pod varstvom mirovnih sil ZN (Unoci).

Varnostni svet ZN je 30. marca sprejel resolucijo s sankcijami proti Gbagboju ter dovolil uporabo vseh potrebnih sredstev za zaščito civilistov.

Ban Ki Moon zaprosil za sodelovanje francoskih vojakov Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v ponedeljek francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja zaprosil za sodelovanje okrog 1600 francoskih vojakov v državi in skupaj so s helikopterji uničili pet glavnih Gbagbojevih strateških točk.

Generalni podsekretar ZN za mirovne operacije Alain Le Roy je Varnostnemu svetu poročal, da so s helikopterjem ZN napadli težko orožje, obenem pa zanikal, da bi merili na Gbagboja. Ban Ki Moon vztraja, da Unoci ni udeležen v spopadih, ampak le izvaja mandat zaščite civilistov.

Poleg položajev okrog predsedniške palače so uničili tudi položaje republikanske garde, državno televizijo, paravojaško oporišče Akban in skladišče orožja v oporišču Akouedo.

Rusija dvomi v zakonitost posredovanja sil ZN Rusija preučuje "zakonsko podlago" napadov misije ZN v Slonokoščeni obali, saj morajo biti modre čelade v skladu s svojim mandatom nevtralne in nepristranske, je sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Predsedujoči Afriški uniji (AU) Teodoro Obiang Nguema je enakega mnenja in je v Ženevi že obsodil "posredovanje tujih sil" v Slonokoščeni obali, pa tudi v Libiji.

Ne spreglejte