Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2013,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska komisija

Torek, 22. 1. 2013, 19.09

8 let

Füle: Hrvaška dobro napreduje pri izpolnjevanju nalog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski komisar za širitev Štefan Füle je v pogovoru za Hrvaški radio povedal, da Hrvaško kot 28. članico EU pričakuje s 1. julijem letos.

S podpisom na hrvaško pristopno pogodbo so se vse države članice EU obvezale, da bodo ratificirale pogodbo v časovnem okviru do 1. julija letos, ko je načrtovano, da Hrvaška postane polnopravna članica EU, je Füle spomnil v pogovoru ob prvi obletnici referenduma, na katerem so se hrvaški državljani odločili za vstop v EU.

Upa, da bosta Slovenija in Hrvaška rešili problem LB "Drugi vidik je, da bo dosežena obojestransko sprejemljiva rešitev dvostranskega vprašanja, ki bo omogočila nadaljevanje postopka ratifikacije, kar velja v primeru Ljubljanske banke (LB). Upam, da državi ne bosta skoparili s prizadevanji pri iskanju za obe strani dobre rešitve tega dolgoletnega problema," je dejal evropski komisar za širitev.

Na novinarsko vprašanje, ali pričakuje rešitev spora do konca januarja, je Füle odgovoril, da bo srečen, če se bo zgodilo karkoli, kar bi lahko pripeljalo do sklenitve postopka ratifikacije, da bo Hrvaška vstopila v EU s 1. julijem letos. "Vse je v rokah Zagreba in Ljubljane. Nisem tisti, ki jima bo svetoval o oblikah dogovora ali rešitvah. To je na finančnih strokovnjakih in na političnih predstavnikih. Oni morajo narediti korake, da se ratifikacijski postopek premakne naprej," je še dejal Füle. Bilateralne spore je treba reševati skupaj s pristopnimi pogajanju Poudaril je, da je eno izmed načel EU, da njene članice ne smejo ovirati pristopnih pogajanj potencialnih članic zaradi nerešenih dvostranskih vprašanj, temveč da je bilateralne spore treba reševati paralelno s pristopnimi pogajanji.

Füle je izrazil zadovoljstvo, ker se je prepričal, da Hrvaška dobro napreduje pri izpolnjevanju desetih nalog, ki jih je jeseni lani zastavila Evropska komisija. "Čedalje bolj so v ospredju konkurenca, posebej ladjedelništvo, prevodi pravnega reda EU in vzpostavitev mejnih prehodov z BiH," je izpostavil evropski komisar.

Ob tem se je izognil odgovoru na novinarsko vprašanje, ali je potem edina prava ovira za vstop Hrvaške Slovenija.

Ne spreglejte