Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2023,
10.26

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

2

Natisni članek

pokojninska reforma Francija Emmanuel Macron Protest

Četrtek, 4. 5. 2023, 10.26

11 mesecev, 3 tedne

Francija: ustavni svet zavrnil možnost za referendum o pokojninski reformi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

2

Francija, protesti | Po Franciji so potekali protestni shodi.  | Foto Reuters

Po Franciji so potekali protestni shodi.

Foto: Reuters

Francoski ustavni svet je v sredo zavrnil predlog opozicije, ki bi lahko privedel do referenduma o sporni pokojninski reformi predsednika Emmanuela Macrona. Ta je v zadnjih mesecih v Franciji povzročila veliko razburjenja in obsežne proteste. Predlog za kompleksen zakonodajni postopek je vložilo okrog 250 opozicijskih poslancev.

Opozicijski poslanci, večinoma z levega političnega pola, so želeli sprožiti zapleten postopek v upanju, da bi onemogočili novi pokojninski zakon.

Naloga ustavnega sveta je bila oceniti, ali zahteva opozicije izpolnjuje pravne pogoje za morebitni referendum. Ustavni svet je zahtevo zavrnil, ker ni izpolnjevala zahtevanih meril, določenih v francoski ustavi, so zapisali v izjavi.

Če bi bila zahteva opozicije sprejeta, bi imeli devet mesecev časa, da zberejo podpise vsaj 4,8 milijona oziroma deset odstotkov francoskih volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ustavni svet aprila enkrat že zavrnil predlog opozicije 

Macronova vlada bi se potem lahko odločila, ali bi zakonodajni predlog opozicije poslala v parlament v razpravo in na koncu na glasovanje ali pa počakala še šest mesecev in ga predložila volivcem na referendumu, poročajo francoski mediji.

Ustavni svet je aprila enkrat že zavrnil podoben predlog opozicije. Postopek, vzpostavljen leta 2015, sicer še nikoli ni pripeljal do referenduma.

Macron je zakon o pokojninski reformi podpisal sredi aprila kljub nasprotovanju velikega dela francoske javnosti, potem ko jo je vlada marca sprejela mimo parlamenta, spremembe pa naj bi začele veljati jeseni.

Opozicijski poslanci medtem nadaljujejo prizadevanja, da bi preprečili začetek izvajanja reforme s 1. septembrom, francoski sindikati pa s pozivi k protestom. V torek so pozvali k novim protestom in stavkam po vsej državi, potekali naj bi 6. junija.

Na odločitev ustavnega sveta se je v sredo zvečer odzvalo več sto protestnikov v mestu Nantes na zahodu Francije in se odpravilo na ulice. Zažgali so več košev za smeti, policija je aretirala najmanj eno osebo, poroča AFP.

Francija, protesti
Novice V Franciji poškodovanih več kot 60 protestnikov in 400 policistov
Francija, protesti
Novice V Franciji na desettisoče ljudi protestira proti pokojninski reformi
Ne spreglejte