SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fernandez izvoljen za novega argentinskega predsednika

0,07

termometer

Alberto Fernandez
60-letni Alberto Fernandez je v nedeljo zmagal v prvem krogu predsedniških volitev v Argentini. Foto: Reuters

Na predsedniških volitvah v Argentini je v nedeljo v prvem krogu zmagal levičarski peronistični politik Alberto Fernandez, ki je prejel skoraj 48 odstotkov glasov volivcev. Fernandez bo moral takoj zavihati rokave, saj lahko pričakuje burne odzive trgov na vrnitev protekcionističnega peronizma v državo, ki je v hudi gospodarski krizi.

Alberto Fernandez je v nedeljo po 99 odstotkih preštetih glasovnic prejel 48 odstotkov glasov, njegovega protikandidata, dozdajšnjega konservativnega in ZDA naklonjenega predsednika Mauricia Macrija, pa je podprlo 40,44 odstotka volivcev. Za zmago v prvem krogu je moral zbrati več kot 45 odstotkov glasov oziroma 40-odstotno podporo ob prednosti desetih odstotnih točk pred drugouvrščenim kandidatom.

Za podpredsednico si je izbral Cristino Kirchner

Z zmago bo Fernandez omogočil vrnitev v predsedniško palačo tudi kontroverzni, a priljubljeni nekdanji argentinski predsednici Cristini Kirchner, ki jo je izbral za svojo podpredsednico. Kirchnerjeva je tam bivala dolga leta, najprej kot žena predsednika Nestorja Kirchnerja, ki je Argentino vodil med letoma 2003 in 2007, nato pa od leta 2007 do leta 2015 kot predsednica države.

Navzočnost Kirchnerjeve, ki jo še čaka niz sojenj, je po poročanju BBC Fernandezu pomagala do zmage. Nekateri volivci so na primer na vprašanje, za koga glasujejo, odgovorili, da glasujejo za Kirchnerjevo. Analitiki se tako že sprašujejo, kdo bo dejansko vladal Argentini – Fernandez ali Kirchnerjeva. 

Z zmago bo Fernandez omogočil vrnitev v predsedniško palačo tudi kontroverzni, a priljubljeni nekdanji argentinski predsednici Cristini Kirchner. Z zmago bo Fernandez omogočil vrnitev v predsedniško palačo tudi kontroverzni, a priljubljeni nekdanji argentinski predsednici Cristini Kirchner. Foto: Reuters

Novoizvoljeni predsednik je volitve verjetno dobil prav zaradi hude recesije, v katero je lani spet padlo tretje največje gospodarstvo Latinske Amerike. Pestita ga visoka inflacija, ki je bila septembra pri skoraj 38 odstotkih, in padec vrednosti pesa. Argentinska valuta je od januarja 2018 izgubila skoraj 70 odstotkov vrednosti.

Varčevalci z bančnih računov dvignili okoli 12 milijard dolarjev

Septembra objavljeni podatki so pokazali, da je lani pod pragom revščine živelo 35,4 odstotka prebivalstva, kar je več kot osem odstotkov več kot leto prej. To pomeni, da je v okoli 45-milijonski Argentini okoli 3,4 milijona ljudi revnih. Zaradi tega Fernandeza takoj čakajo težki izzivi, po napovedih pa se bo že danes sešel z Macrijem. Družno naj bi ukrepala za zmanjšanje posledic, ki jih bosta imela odmik Argentine od aktualnih, tržno naravnanih politik in njena vrnitev v protekcionizem peronizma.

Trgi se predvsem bojijo, da Argentina ob aktualnem gospodarskem krču in vrnitvi peronizma Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) ne bo povrnila posojila v višini 57 milijard dolarjev. Fernandez je sicer pred volitvami obljubljal, da se to ne bo zgodilo, da pa bo njegova vlada poskušala na novo izpogajati določila posojila.

Volivce je tudi poskušal pomiriti, da so njihovi depoziti v bankah varni. Od avgusta, ko je Fernandez dobil primarne volitve, so argentinski varčevalci z bančnih računov dvignili okoli 12 milijard dolarjev. Vrednost pesa je v tednu pred volitvami padla še za 5,86 odstotka, ob koncu tedna je bil dolar vreden 65 pesov.

Volilna udeležba višja od 80 odstotkov

Volilna udeležba je bila v nedeljo višja od 80 odstotkov, je sporočilo argentinsko ministrstvo za notranje zadeve. Volilnih upravičencev je v 45-milijonski Argentini 34 milijonov, prvič so lahko glasovali tudi vsi, ki so dopolnili 16 let. Volitve so bile sicer obvezne le za volivce, stare od 18 do 70 let. Volitve v Argentini so potekale v času hudih napetosti v regiji. Sosednja Čile in Bolivijo pretresajo množični protesti, zaradi neenakosti je pred kratkim vrelo tudi v Ekvadorju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin