Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
10.23

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

4

Natisni članek

FBI

Sobota, 10. 2. 2018, 10.23

6 let, 2 meseca

FBI preiskuje trgovino s človeškimi telesi, glave kupovali tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

4

Po tem, ko je tiskovna agencija Reuters objavila obširno raziskavo o mednarodni trgovini z deli teles umrlih Američanov, je ameriška obveščevalna agencija FBI začela preiskovati podjetja, ki naj bi bila vpletena v to početje. Med prejemniki človeških glav iz ZDA je po navedbah Reutersa tudi Slovenija.

Dele teles Američanov v medicinske in znanstvene namene izvažajo v države, kjer iz različnih razlogov, tudi verskih, delov teles za raziskave primanjkuje. | Foto: Reuters Dele teles Američanov v medicinske in znanstvene namene izvažajo v države, kjer iz različnih razlogov, tudi verskih, delov teles za raziskave primanjkuje. Foto: Reuters

Področje preprodaje delov človeških teles je v ZDA med slabše reguliranimi, a ta dejavnost za zdaj še ni nezakonita. Človek za časa življenja podpiše dokument, s katerim svoje truplo preda v raziskovalne namene. Posebna podjetja po njegovi smrti dele telesa nato lahko prodajo.

Eno takih podjetij je MedCure iz Portlanda. MedCure na leto razpošlje okrog deset tisoč delov človeških teles, od tega okoli 20 odstotkov v tujino. FBI je v podjetju pred kratkim izvedel racijo, a podjetje trdi, da sodeluje v preiskavi in ničesar ne skriva.

Tiskovna agencija Reuters v posebnem poročilu o mednarodni trgovini z deli človeških teles navaja, da so od podjetja MedCure nekaj človeških glav kupile tudi slovenske bolnišnice. Katere, kdaj in koliko, poročilo ne razkriva.  | Foto: Thinkstock Tiskovna agencija Reuters v posebnem poročilu o mednarodni trgovini z deli človeških teles navaja, da so od podjetja MedCure nekaj človeških glav kupile tudi slovenske bolnišnice. Katere, kdaj in koliko, poročilo ne razkriva. Foto: Thinkstock

Ameriški agenti nimajo pooblastil, da prekinejo trgovino z deli teles, pazijo le, da je vse dobro zapakirano in dobro ohlajeno, da se ne pokvari. V primeru pokvarljivosti blaga ali bolezni pa lahko nastane težava, prav to pa zanima FBI.  

Ne spreglejte