Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
10.48

Osveženo pred

2 dneva, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

obisk Brazilija Tanja Fajon

Sreda, 3. 7. 2024, 10.48

2 dneva, 7 ur

Fajonova bo v Braziliji krepila odnose in predavala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Tanja Fajon | Obisk Fajonove je sicer drugi obisk slovenskega zunanjega ministra v Braziliji po vzpostavitvi diplomatskih odnosov med državama leta 1992. | Foto STA

Obisk Fajonove je sicer drugi obisk slovenskega zunanjega ministra v Braziliji po vzpostavitvi diplomatskih odnosov med državama leta 1992.

Foto: STA

Zunanja ministrica Tanja Fajon se danes odpravlja na tridnevni uradni obisk v Brazilijo, kjer se bo med drugim sestala s svojim tamkajšnjim kolegom Maurom Vieirom ter vodstvom slovensko-brazilske in slovensko-argentinske gospodarske zbornice. Glavni namen obiska je krepitev dvostranskih odnosov med državama.

Z Vieirom se bo ministrica sestala v četrtek v prestolnici Brasilia, kjer bosta preučila možnosti krepitve tako dvostranskega sodelovanja kot sodelovanja v multilateralnih forumih. Srečanje bo po napovedih ministrstva priložnost za izmenjavo mnenj o globalnih in regionalnih vprašanjih, s poudarkom na Bližnjem vzhodu, Ukrajini, Zahodnem Balkanu in Latinski Ameriki.

Poleg tega bo Fajonova obiskala brazilski kongres, kjer se bo srečala s člani skupine prijateljstva Slovenija-Brazilija, udeležila pa se bo tudi sprejema na slovenskem veleposlaništvu v Braziliji.

V petek bo nato predavala na diplomatski akademiji Rio Branco v Brasilii, zvečer pa bo nastopila na think-tanku centra za mednarodne odnose CEBRI v Sao Paulu. Dan bo sklenila na srečanju z vodstvom slovensko-brazilske (SLOBRAZ) in slovensko-argentinske (SLOAR) gospodarske zbornice.

V soboto bo ministrica obiskala še slovenski dom v Sao Paulu in se srečala s predstavniki tamkajšnje slovenske zveze, ki šteje okoli 400 članov. Celotna skupnost Slovencev v Braziliji medtem šteje od tri tisoč do pet tisoč oseb, so še sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Brazilija je najpomembnejša partnerica Slovenije v Latinski Ameriki, o čemer priča dejstvo, da je več kot polovica blagovne menjave Slovenije z regijo pravzaprav z Brazilijo. Lani je blagovna menjava med državama znašala več kot 253 milijonov evrov, s čimer se je Brazilija uvrstila na 35. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije.

Poleg trgovine potencial za nadgradnjo odnosov obstaja na področju znanosti in raziskav, obstaja pa tudi obojestranski interes za krepitev sodelovanja na področju infrastrukture, tehnologije obnovljivih virov energije, turizma, digitalizacije in umetne inteligence. Sodelovanje bi se lahko okrepilo tudi pri okoljskih vprašanjih in na področju prehranske varnosti, izpostavljajo na MZEZ.

Tanja Fajon
Novice Fajonova napovedala odprtje častnega konzulata v Džakarti
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Tudi Putin bo moral prej ko slej sesti za mizo
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Pri širitvi na Zahodni Balkan gre za zdaj ali nikoli
Ne spreglejte