SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Facebook plačeval uporabnikom, da so delili zasebne podatke

0,03

termometer

Facebook sedež | Tiskovna predstavnica Facebooka ni znala odgovoriti, ali je bil program aktiven tudi v državah zunaj ZDA. Pri britanskem BBC so se sicer skušali prijaviti v shemo pod pretvezo, da so mladoletni in jim je to uspelo, ne da bi predložili dovoljenje staršev. | Foto: Reuters
Tiskovna predstavnica Facebooka ni znala odgovoriti, ali je bil program aktiven tudi v državah zunaj ZDA. Pri britanskem BBC so se sicer skušali prijaviti v shemo pod pretvezo, da so mladoletni in jim je to uspelo, ne da bi predložili dovoljenje staršev. Foto: Reuters

Tehnološko podjetje Facebook je številnim uporabnikom, starim od 13 do 35 let, plačeval do 20 dolarjev mesečno, da je lahko sledilo aktivnosti njihovih mobilnih naprav in zbiralo zasebne podatke, kot je na primer vsebina sporočil. Potem ko je tehnološki portal Techcrunch razkril prakso, so iz podjetja sporočili, da bodo z njo prenehali.

Facebook je podatke v zameno za plačilo zbiral preko posebne aplikacije, ki je bila dostopna za sistema iOS in Android. Iz podjetja Apple so že sporočili, da je Facebook z aplikacijo kršil njihovo politiko, Facebook pa je zagotovil, da bo ugasnil svojo aplikacijo na telefonih Apple. Še vedno pa ni jasno, kaj se bo zgodilo z aplikacijo za sisteme Android.

Sprva se je projekt imenoval Onavo, nato pa so ga preoblikovali v Facebook Research.

Facebook Novice Evropska komisarka Vera Jourova ostro nad Facebook

Uporabniki so aplikaciji v zameno za do 20 dolarjev mesečno dovolili dostop do mobilne naprave. Med drugim so lahko tako pri Facebooku zbirali podatke o vsebini zasebnih sporočil, fotografijah, lokaciji in porabi podatkov. Techcrunch je še pisal, da so uporabnike v okviru aplikacije prosili, naj posredujejo slike svojih naročil s spletne trgovine Amazon.

Facebook, prisluškovanje Digisvet Facebooku grozi 1,4 milijarde evrov kazni

Facebook: Pri programu ni nič skrivnostnega, uporabniki vedeli, v kaj se spuščajo

V izjavi so pri Facebooku dejali, da pri programu ni nič skrivnega in da sta Onavo in Facebook Research ločena programa. Pojasnili so, da ni šlo za vohunjenje, saj so vsi ljudje vedeli, v kaj se spuščajo.

"Manj kot pet odstotkov udeležencev v tržni raziskavi pa je bilo najstnikov. Vsi so imeli dovoljenje staršev," so dodali.

Facebook, prisluškovanje Digisvet Facebook zaprl 32 računov z lažnivo politično vsebino

Tiskovna predstavnica Facebooka ni znala odgovoriti, ali je bil program aktiven tudi v državah zunaj ZDA. Pri britanskem BBC so se sicer skušali prijaviti v shemo pod pretvezo, da so mladoletni in jim je to uspelo, ne da bi predložili dovoljenje staršev.

Facebook, prisluškovanje Digisvet Hekerski napad na Facebook: na udaru najmanj 50 milijonov računov Facebook, Slovenija Digisvet Nov hud incident segel tudi do Slovencev: bodo zapustili Facebook? Facebook Digisvet Nov škandal Facebooka: vpletena tudi številna svetovno znana podjetja Yahoo GeoCities Digisvet Slovo ene od najbolj znanih spletnih strani: lahko bi bila Facebook

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin