Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
20.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mladi

Sreda, 16. 1. 2013, 20.37

8 let

Evropski poslanci države pozvali k uveljavitvi jamstev za mlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski poslanci so z veliko večino podprli resolucijo, ki poziva k oblikovanju sistemov jamstev za mlade.

Z njimi bi vsi mladi po štirih mesecih brezposelnosti dobili ponudbo za delo, izobraževanje ali pripravništvo. Ministri za zaposlovanje držav EU bi se morali o njihovi uvedbi dogovoriti že februarja, so pozvali poslanci. Sistemi jamstva za mlade naj bi vsem Evropejcem, mlajšim od 25 let, in novim diplomantom, mlajšim od 30 let, zagotovili, da bi najkasneje po štirih mesecih brezposelnosti dobili kakovostno ponudbo za zaposlitev, možnost nadaljnjega izobraževanja ali pripravništvo. Parlament je resolucijo sprejel s 546 glasovi za, 96 proti in 28 vzdržanimi glasovi. Komisar Andor: Stroški neukrepanja bi bili še bistveno višji Poslanci so poudarili, da bi morala imeti unija ključno vlogo pri financiranju omenjenih sistemov. Zato bi bilo treba ustrezno predvideti predvsem sredstva iz Evropskega socialnega sklada, ki bi mu bilo treba v ta namen zagotoviti vsaj četrtino sredstev iz strukturnih skladov. Evropsko komisijo so tudi pozvali, naj pri uvedbi teh sistemov pomaga državam v finančnih težavah. Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor, ki je poslancem v ponedeljek predstavil predlog komisije o jamstvih, je opozoril, da omenjena jamstva - ta so tudi ena od prioritet irskega predsedovanja EU - pomenijo finančno obremenitev, a obenem poudaril, da bi bili stroški neukrepanja še mnogo višji.

Zelo visoka brezposelnost med evropskimi mladimi V letu 2011 je bilo brez dela in zunaj izobraževalnih ustanov 7,5 milijona mladih do 24. leta. To za gospodarstvo EU pomeni strošek v višini 150 milijard evrov, medtem ko bi bil strošek uveljavitve evropskega jamstva za mlade 21 milijard evrov. Novembra lani je bila stopnja brezposelnosti med mladimi v EU v povprečju 23,7-odstotna. Mejo 15 odstotkov je presegla v vseh državah, razen v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem in Danskem. V Sloveniji je bila brezposelnost med bila 23,5-odstotna, na Portugalskem, v Italiji, na Slovaškem in Latviji dosega 30 odstotkov, v Grčiji in Španiji pa je brezposelnih kar polovica mladih.

Mazej Kukovič: Mladi morajo biti del rešitve, ne del problema Kot je v ponedeljkovi razpravi na to temo poudarila poslanka Pervenche Beres (S&D), predsednica odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, "naš cilj ni prisilno ustvarjanje novih delovnih mest, ampak uvedba instrumenta, ki bi za mlade pomenil priložnost in preprečil še eno izgubljeno generacijo". Slovenska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je bila v ponedeljkovi med tistimi, ki so jamstva za mlade močno pozdravili, in ga označila kot "res idealen model". Kot je poudarila, si mladi brez dela "ne upajo ustvariti družin, ne morejo sprostiti svojih talentov in svoje ustvarjalnosti". Treba je vzpostaviti ta model, "kjer bodo mladi del rešitve, ne pa del problema".

Ne spreglejte