Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2012,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

schengen

Četrtek, 14. 6. 2012, 14.25

8 let

Evropski parlament zaradi reforme schengna blokiral pet zakonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski parlament je sklenil v znamenje protesta proti schengenski reformi, ki naj bi mu zmanjšala pooblastila, prekiniti pogajanja s članicami EU o petih predlogih zakonov.

Politične skupine v Evropskem parlamentu z izjemo skrajne desnice nasprotujejo predlogu novih pravil za začasni nadzor v schengenskem prostoru, o katerem so se prejšnji petek dogovorili notranji ministri članic unije.

Parlament bi imel pri odločanju o novih pravilih le posvetovalno vlogo V skladu s predlogom bi odločanje o uvedbi nadzora ostalo v glavnem v rokah članic, parlament pa naj bi motilo predvsem to, da bi imel pri odločanju o novih pravilih za delovanje schengenskega evalvacijskega mehanizma le posvetovalno vlogo.

"Evropski parlament se je odločil, da bo prekinil pogajanja s Svetom o petih predlogih zakonov," je dejal predsednik parlamenta Martin Schulz in poudaril, da so se s tem predlogom strinjale vse skupine razen Evropskih konservativcev in reformistov.

"Svet ne more pričakovati, da bo parlament sam sebe izbrisal" "To je odločitev brez primere v zadnjih 18 letih, od kar sem član parlamenta," je še dejal Schulz. Priznal je, da je to skrajna odločitev, "ki pa je odgovor na skrajno odločitev Sveta". "Svet ne more pričakovati, da bo parlament sam sebe izbrisal," je dodal.

Evropski poslanci so že v torek v razpravi izrazili ogorčenje nad kompromisom glede schengna, ki so ga dosegli notranji ministri in je izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom. Med drugim so zagrozili, da se bo parlament obrnil na Sodišče EU, česar pa Schulz danes ni omenil.

Predlogu nasprotuje tudi Evropska komisija Predlogu nasprotuje tudi Evropska komisija. Njen predsednik Jose Manuel Barroso ga je v sredo v Strasbourgu označil za "napačen signal v napačnem trenutku". Evropska komisarka za notranje zadeve in pravosodje Cecilia Malmström pa je danes pozdravila odločitev parlamenta. Kot so še sporočili v Bruslju, je Malmströmova izrazila pripravljenost komisije na sestanek s predstavniki sveta in parlamenta, na katerem bi ustvarili podlago za "dobro delujoč schengenski prostor".

Danski pravosodni minister Morten Boedskov je v imenu danskega predsedstva danes izrazil obžalovanje zaradi odločitve Evropskega parlamenta o prekinitvi pogajanj s Svetom o petih zakonskih predlogih, med katerimi sta predlog o evropskem preiskovalnem nalogu in predlog o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih. Poudaril je, da si je dansko predsedstvo prizadevalo in si bo še prizadevalo za dobro sodelovanje z Evropskim parlamentom, je v sporočilu za javnost še zapisalo dansko predsedstvo Sveta EU

Že doslej se je lahko članica schengna enostransko odločila za začasno uvedbo nadzora na notranjih mejah za 30 dni ali dlje v izjemnih okoliščinah, ko obstaja resna grožnja javnemu redu ali notranji varnosti.

V predlogu zapisane tri možnosti za začasno uvedbo nadzora V petek sprejeti kompromis pravila nadgrajuje in opredeljuje tri možnosti za začasno uvedbo nadzora. V primeru velikih športnih ali političnih dogodkov naj bi bila uvedba nadzora omejena na 30 dni z možnostjo podaljšanj do največ šest mesecev. Država bi morala o svoji nameri obvestiti preostale članice unije in Evropsko komisijo najmanj štiri tedne vnaprej.

V nujnih primerih, na primer ob terorističnih napadih, bi lahko država nadzor uvedla takoj, a bi bil omejen na deset dni z možnostjo podaljšanja za obdobja po 20 dni, a največ do dveh mesecev. Država bi morala o tem takoj obvestiti druge članice in komisijo.

V primeru resnih pomanjkljivosti pri nadzoru na zunanji meji pa bi bilo mogoče nadzor na notranji meji uvesti za do šest mesecev z možnostjo podaljšanja do največ dveh let. Odločitev bi morale sprejeti članice unije s kvalificirano večino na predlog komisije.

Ne spreglejte