SiolNET. Novice Svet
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski parlament Rusijo označil za podpornico terorizma

1,05

termometer

Vladimir Putin | Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije. | Foto: Reuters
Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije. Foto: Reuters

Evropski poslanci so danes na glasovanju podprli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva. Resolucija, ki sicer ni pravno zavezujoča, je bila sprejeta s 494 glasovi za, medtem ko je 58 poslancev glasovalo proti, 44 pa je bilo vzdržanih.

"Načrtni napadi in grozodejstva, ki jih Rusija izvaja nad civilnim prebivalstvom Ukrajine, uničevanje civilne infrastrukture in druge hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava pomenijo teroristična dejanja," med drugim piše v resoluciji.

ruski vojaki ruska vojska rusija Novice 300 tisoč mobiliziranih ruskih vojakov je ubitih, ranjenih, demoraliziranih. Vpoklicali bi novih 700 tisoč.

EU ima seznam terorističnih organizacij, ne pa tudi držav

S tem je Evropski parlament sledil pozivom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in tudi formalno, četudi predvsem na simbolični ravni, najostreje obsodil dejanja Rusije. Zelenski Rusijo pogosto označuje za teroristično državo in k temu poziva tudi zaveznice Ukrajine, predvsem EU in ZDA.

V evropski zakonodaji za zdaj ni kategorije ali seznama držav, ki podpirajo terorizem. EU ima seznam terorističnih organizacij, na katerega se lahko uvrstijo skupine, subjekti in posamezniki, ne pa tudi države. ZDA imajo tak seznam tudi za države, a na njem so trenutno le Kuba, Iran, Sirija in Severna Koreja, medtem ko Rusije nanj za zdaj niso uvrstile.

Azovstal Novice Osvobodili branilce jeklarne Azovstal #vŽivo

Resolucija poziva k zaprtju in delovanju ruskih institucij

Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije.

Parlament v njej tudi poziva k nadaljnjim omejitvam diplomatskih odnosov z Rusijo in omejevanju stikov z ruskimi uradniki na vseh ravneh, kar se v veliki meri že dogaja. Prav tako resolucija poziva k zaprtju in prepovedi delovanja ruskih institucij, ki so blizu državi, ter organizacij in združenj pod okriljem ruskih diplomatskih predstavništev.

vrhovno sodišče Združeno kraljestvo Novice Vrhovno sodišče Škotski ne dovoli izvedbe referenduma brez privolitve Londona Chichen Itza turistka Trendi Besna množica nad turistko, ki se je povzpela na starodavno piramido #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin