Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
13.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bolgarija Romunija schengen

Sreda, 8. 6. 2011, 13.37

7 let, 12 mesecev

Evropski parlament podprl vstop Bolgarije in Romunije v schengen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino dal zeleno luč za vključitev Bolgarije in Romunije v območje schengna. Njuno vključitev v schengen mora potrditi Svet EU.

Poslanci namreč menijo, da sta državi izpolnili tehnične pogoje za to, da se pridružita 25 državam, ki so že članice schengenskega območja, obenem pa želi biti obveščen o dodatnih ukrepih na obmejnem področju med Bolgarijo, Turčijo in Grčijo zaradi morebitnega vala priseljencev. Bolgarija bo morala sprejeti nekaj dodatnih ukrepov Glede nadzora kopenskih meja Bolgarije s Turčijo in Grčijo, ki so med najobčutljivejšimi zunanjimi mejami unije, obstaja več odprtih vprašanj. Po mnenju parlamenta ta vprašanja ne predstavljajo ovire za polnopravno članstvo Bolgarije v schengnu, bo pa morala Bolgarija po vstopu v schengen sprejeti nekaj dodatnih ukrepov. Med njimi sta izpolnjevanje posebnega časovnega načrta ter priprava skupnega pristopa z Grčijo in Turčijo za primer povečanja migracijskih pritiskov. Nekateri se bojijo, da bodo unijo preplavili Romi Evropski poslanci so že v torkovi razpravi podprli čim prejšnjo vključitev Bolgarije in Romunije v schengensko območje. Kot so poudarili, sta državi izpolnili tehnične pogoje, zato bi morali zanju veljati enaki kriteriji kot za ostale članice EU. So se pa oglasili tudi poslanci, ki so menili, da bi ob njunem vstopu unijo preplavili Romi.

Igas: Romunija je tehnično pripravljena V Bukarešti so v odzivu na glasovanje evropskih poslancev izrazili zadovoljstvo in izrazili upanje, da bodo kljub nasprotovanju Nemčije in Francije še letos postali del območja schengna. Kot je dejal romunski notranji minister Traian Igas, računa na to, da bodo datum vstopa dobili septembra letos. Ponovil je, da je Romunija tehnično pripravljena, poleg tega pa pričakuje pozitivno oceno Bruslja o napredku v boju proti korupciji.

Bolgarski premier Bojko Borisov je medtem sarkastično pripomnil, da se zahvaljuje tudi nemški kanclerki Angeli Merkel in francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju za to, da so se nemški in francoski evropski poslanci postavili na stran Bolgarije in Romunije. Merklova in Sarkozy sta namreč v preteklosti izrazila nasprotovanje vstopu dveh novink v schengen, dokler ne pokažeta znatnega napredka v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Po sedanjih pravilih je ključni pogoj za vstop v schengensko območje sposobnost zagotavljanja varnosti zunanjih meja EU. Pogoji, ki jih morajo države izpolniti za odpravo notranjih meja, so nadzor kopenske, morske in zračne meje, izdajanje vizumov, policijsko sodelovanje, pripravljenost za povezavo ter uporaba schengenskega informacijskega sistema in varstvo podatkov.

Zadnjo besedo imajo države članice Evropski parlament ima sicer pri odločanju o odpravi nadzora na notranjih mejah le posvetovalno vlogo, zadnjo besedo pa imajo države članice. Notranji ministri sedemindvajseterice bodo pripravljenost Bolgarije in Romunije na vstop v schengen po napovedih ocenili na zasedanju, ki bo v četrtek in petek v Luksemburgu. Države članice morajo odločitev o tem sprejeti s soglasjem.

Ne spreglejte