Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
14.17

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropa varnost Pariz begunci

Četrtek, 19. 11. 2015, 14.17

4 leta, 3 mesece

Evropske države povečujejo varnostne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italija prepovedala drone, Francozi zahtevajo nadzor letalskih potnikov znotraj EU.

Ena od posledic napada v Parizu je tudi, da so evropske države poostrile varnostne ukrepe. Izjema ni niti Vatikan. Papež Frančišek je bil včeraj obdan z dvajsetimi osebnimi stražarji v temnih oblekah, čeprav jih ima ponavadi le dvanajst. Italija je prepovedala prelete dronov in zagrozila, da bodo vsak neavtoriziran leteči objekt sestrelili. V Rim, Milano in Torino so napotili 700 dodatnih vojakov, ki naj bi poleg 24 tisoč policistov skrbeli za varnost.

Papež: Cerkvena vrata morajo ostati odprta Varnost so še posebej poostrili tudi zato, ker se bo 8. decembra začelo izredno jubilejno leto, ki ga je napovedal papež Frančišek. To bo Sveto leto usmiljenja in zato v Vatikanu pričakujejo še več romarjev. Italijanske oblasti so celo ustanovile posebno urgentno telefonsko številko v zvezi z jubilejnim letom ter povečale število varnostnikov na železniških postajah in letališčih.

Na vhodu na Trg Svetega Petra je od šest do osem policistov, ki bodo pregledovali torbe in nahrbtnike obiskovalcev. Papež Frančišek je dejal, da morajo ostati cerkvena vrata vedno odprta, brez orožja na vhodu.

Poostrena registracija beguncev na Siciliji Italijanska vlada je dan po pariških napadih dvignila stopnjo pripravljenosti na drugo stopnjo, kar pomeni, da so specialne vojaške enote v visoki pripravljenosti. "Nobena država ni varna in od danes dalje je nevarnost še večja," je v nedeljo novinarjem dejal italijanski notranji minister Angelino Alfano. Poleg povečanega števila policistov in vojakov na ulicah so Italijani poostrili tudi nadzor na meji s Francijo.

Še posebej so pozorni na natančnejšo registracijo beguncev, ki na Sicilijo prihajajo prek Sredozemskega morja. Še pred napadi v Parizu, v začetku novembra, so med 200 begunci, ki so pripluli na Lampeduzo, odkrili Tunizijca Bena Nasra Mehdija, ki je bil leta 2007 v Italiji obsojen na sedem let zapora zaradi snovanja terorističnih napadov. Po prestani zaporni kazni so ga lani deportirali iz Italije, zdaj pa se je želel vrniti kot begunec.

Madžari varujejo nuklearko Poleg Italije so varnost povečale tudi druge evropske države. Madžarska vlada je že v nedeljo poostrila varnostne ukrepe ter na javna mesta, letališča in v okolico jedrske elektrarne Paks poslala povečano število policistov. Svetovalec vlade za nacionalno varnost Gyorgy Bakondi je napovedal tudi, da bodo poostrili mejni nadzor. Podobno bodo storili tudi Nizozemci, ki so poostrili nadzor na nizozemsko-francoski meji. Povečana varnost je tudi na letališčih in železniških postajah, več policistov bo tudi na vseh javnih prireditvah.

Slovaška poslala policijo v azilne centre Na Slovaškem so povečali nadzor na meji z Ukrajino in Madžarsko, več policistov in varnostnikov pa so poslali tudi v azilne centre v Gabičkovo. Dodatno so varovani tudi nekatere javne ustanove in veleposlaništva. Varnostne službe so še posebej pozorne na skrajne desničarje in njihove aktivnosti. V kratkem nameravajo spremeniti tudi protiteroristično zakonodajo, ki bi omogočala takojšnje priprtje terorističnih osumljencev.

V Španiji bodo zvišali stopnjo teroristične nevarnosti s četrte na peto. Med skandinavskimi državami so Švedska, Norveška, Finska in Danska dvignile stopnjo teroristične nevarnosti na drugo. V danski prestolnici so na letališču že izvedli evakuacijo, ker so na Twitterju zaznali namige o bombi. V Litvi so povečali nadzor na množičnih javnih prireditvah in na meji.

Francozi bodo zahtevali oster nadzor meje Francija bo na petkovem sestanku notranjih ministrov držav Evropske skupnosti predlagala višje varnostne zahteve po celotnem območju Evropske skupnosti. Po poročanju Guardiana so navedli za tri strani ukrepov, med njimi ustanovitev hitrih intervencijskih enot, ki bi bile prisotne na grško-turški meji, povečan in sistematičen nadzor dokumentov vseh evropskih državljanov, ki vstopajo v schengensko območje ali iz njega izstopajo ter uvedbo sistema baze imen letalskih potnikov (PNR) tudi na notranjih letih v EU. O tem sistemu so sicer v Evropski komisiji že razpravljali, a ga zaradi pomislekov o nadzoru osebnih podatkov niso uvedli.

Ne spreglejte