Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija človekove pravice

Četrtek, 18. 12. 2014, 17.22

8 let

Evropska unija kršila človekove pravice z vsiljevanjem varčevalnih ukrepov Grčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Štiri leta strogih varčevalnih ukrepov so pomenila napad na človekove pravice v Grčiji, za kar sta kriva tako Evropska unija kot tudi Mednarodni denarni sklad.

To je v poročilu opozorila Mednarodna zveza za človekove pravice (FIDH). "Kar se je začelo kot gospodarska in finančna kriza, se je spremenilo v doslej še nikoli viden napad na človekove pravice in demokratične standarde v Grčiji in drugih državah, ki so dobile mednarodno finančno pomoč," so poudarili.

Najbolj ranljivi nesorazmerno najbolj trpeli Opozorili so na občutno znižanje plač in socialnih transferjev, ki so povzročili pretrese na trgu dela in v zdravstvenem sistemu, pri čemer so najbolj ranljivi nesorazmerno najbolj trpeli.

Predsednik FIDH Karim Lahidji je ob tem na novinarski konferenci v Atenah poudaril, da ukrepi, ki jih je sprejela grška vlada, da bi izpolnila pričakovanja posojilodajalcev, "kažejo na pripravljenost na nacionalni kot tudi na mednarodni ravni, da žrtvujejo skoraj vse za gospodarsko okrevanje".

Karim Lahidji: Mednarodni standardi niso bili spoštovani Poudaril je, da priznavajo, da lahko izredne okoliščine zahtevajo izredne odgovore, vendar pa pri sprejemu in uresničevanju politik v tem primeru jasno niso bili spoštovani mednarodni standardi.

Grški zdravniki so jim tako povedali, da so zaradi znižanja plač in zmanjšanja števila postelj v bolnišnicah v že tako podhranjenem zdravstvenem sistemu morali zavračati bolnike ali pa preložiti ključne operacije.

Oblasti le redko preiskale policijsko nasilje nad protestniki Spodkopane so bile tudi državljanske pravice, saj so oblasti le redko preiskale policijsko nasilje nad protestniki, še v manj primerih pa so se začela sojenja. Vlada je postajala tudi vse bolj diktatorska do kritik medijev.

Čeprav je glavna odgovorna za kršitve človekovih pravic na svojem ozemlju grška država, pa sta tudi Evropska unija in Mednarodni denarni sklad z vsiljevanjem protikriznih ukrepov prekršila svoje obveze iz mednarodnega prava, je poudarila organizacija. Pri tem je še posebej pokazala na EU, ki je "prekršila obvezo o spoštovanju, zaščiti in promociji človekovih pravic v svojih temeljnih pogodbah in evropski konvenciji o temeljnih pravicah".

Šele pred nedavnim se je začela zmanjševati rekordna brezposelnost Grško gospodarstvo naj bi šele letos okrevalo po dolgi recesiji, šele nedavno pa se je začela zmanjševati tudi rekordna brezposelnost.

Stopnja brezposelnosti je v tretjem četrtletju letos upadla na 25,5 odstotka oziroma več kot 1,2 milijona ljudi, v enakem obdobju lani je bila 27,2-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki grškega statističnega urada.

Ne spreglejte