Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2018,
14.42

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

1

Natisni članek

Evropska komisija Evropska unija

Sreda, 1. 8. 2018, 14.42

5 let, 8 mesecev

Evropska komisija pred evropskimi volitvami svari pred lažnimi novicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

1

Julian King EU | Foto Reuters

Foto: Reuters

Volitve v Evropski parlament so ranljive za lažne novice in kibernetske napade, je opozorila Evropska komisija. Evropski komisar za varnostno unijo Julian King je zato danes v pogovoru za nemške medije pozval družbena omrežja in članice EU k učinkovitejšemu boju proti spletnim manipulacijam z volivci, poroča nemški Deutsche Welle.

Komisarja še posebej skrbi, da se bo po družbenih omrežjih širil vpliv tretjih držav na volitve, podobno kot je Rusija leta 2016 vplivala na ameriške predsedniške volitve.

Milan Kučan
Novice Kučan: Evropska unija je v krizi

"Vse države članice morajo vzeti resno grožnje demokratičnemu procesu in institucijam, ki jih predstavljajo kibernetski napadi in kampanje širjenja lažnih informacij ter bi morale imeti nacionalne načrte za njihovo preprečevanje," je poudaril King.

Dodal je, da je treba tako državnim kot nedržavnim akterjem preprečiti, da bi spodkopali demokratični sistem EU in to uporabili proti povezavi. Povedal je še, da so manipluacije hekerjev lahko zelo prefinjene in zelo škodljive.

brexit
Novice EU in Britanija odločeni doseči dogovor o brexitu

Prihodnje evropske volitve so napovedane konec maja prihodnje leto. Strokovnjake skrbi, da bodo volitve zaradi tega, ker bodo hkrati potekale v 27 državah, še bolj ranljive. Bojijo se tudi, da bodo številni Evropejci zaradi nepoznavanja evropskih politik bolj dojemljivi za lažne novice.

Novice Govorec Evropske komisije tarča kritik zaradi selfija s kolegico iz Bele hiše

Evropska komisija je konec aprila predlagala niz ukrepov za zajezitev lažnih novic in dezinformacij. Ukrepi predvidevajo samoregulacijo ameriških spletnih velikanov, kot je Google, z namenom preprečevanja širjenja lažnih novic do konca leta.

Če ta prizadevanja ne bodo uspešna, pa napoveduje evropska pravila. Bruselj predlaga kodeks ravnanja v zvezi z dezinformacijami, podporo neodvisni mreži preverjevalcev dejstev ter vrsto ukrepov za spodbujanje kakovostnega novinarstva in medijske pismenosti.

Ne spreglejte