Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
20.09

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

brexit Velika Britanija Evropska unija Theresa May

Četrtek, 26. 7. 2018, 20.09

5 let, 9 mesecev

EU in Britanija odločeni doseči dogovor o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
brexit | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Glavna pogajalca EU in Združenega kraljestva o brexitu sta danes v Bruslju zatrdila, da sta odločena doseči dogovor o izstopu Britanije iz unije do oktobra, kot je načrtovano. Barnier je opozoril na več pozitivnih točk iz britanskih predlogov za prihodnje odnose, a preboja o ključnem vprašanju, meji na irskem otoku, še ni.

Glavna pogajalca, Michel Barnier in Dominic Raab, se strinjata, da je potrebna sveža energija v pogajanjih o brexitu, ki sta jo tudi pripravljena zagotoviti, tako da bo dogovor o izstopnem sporazumu mogoče doseči do oktobra, kot je načrtovano.

Kljub pozitivnim besedam pa v novem pogajalskem krogu, ki je bil ta teden v Bruslju, ni bilo bistvenega napredka. Pogajalski ekipi se bosta znova sestali sredi avgusta, nato pa naj bi se srečevali tedensko.

Britanija ne bo spodkopavala evropskih standardov 

Barnier je ponovil dva glavna izziva: doreči izstopni sporazum, zlasti ključno vprašanje meje na irskem otoku, pri čemer je treba najti "zavarovalno polico za vsako vreme", in politično izjavo o prihodnjih odnosih, ki bo priložena izstopnemu sporazumu.

Izstopni ali ločitveni sporazum ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo ter mejo med Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva, in Irsko, članico EU. Ureja pa tudi prehodno obdobje.

jaguar
Novice Zaradi brexita lahko ostanejo brez 1,3 milijarde evrov dobička letno

Britanska premierka Theresa May v beli knjigi o prihodnjih odnosih z EU predlaga, da njena država ostane del notranjega trga za blago, ne pa tudi za storitve, ter da ostane v carinski uniji, dokler se ne vzpostavi nov carinski mehanizem.

Ob tem zagotavlja, da Britanija ne bo spodkopavala evropskih standardov na področju okolja, socialne politike in državnih pomoči, ter predlaga mehanizem za reševanje sporov, ki predvideva vlogo Sodišča EU, kar je predhodno zavračala.

Britanija želi prevzeti nadzor nad svojim denarjem

Barnier je danes ponovil, da so britanski predlogi v povezavi z varnostnim sodelovanjem dobri, ocenil jih je kot "pravi korak naprej", a znova dejal, da ni nobeno presenečenje, da je iskanje skupnega jezika, ko gre za gospodarske odnose, težje.

Strani sta sicer po Barnierjevih besedah našli najmanjši skupni imenovalec: obe želita ambiciozni prostotrgovinski sporazum in ambiciozno carinsko ureditev. Obe tudi želita ohraniti avtonomnost odločanja.

brexit
Novice Uradna britanska kampanja za brexit kršila pravila

Kot želi Združeno kraljestvo ponovno prevzeti nadzor nad svojim denarjem, zakonodajo in mejami, želi EU ohraniti nadzor nad svojim denarjem, zakonodajo in mejami, je dejal Barnier.

Novi britanski minister za brexit Raab pa je poudaril, da mora politična izjava, ki bo priložena k izstopnemu sporazumu, vključevati jasen časovni okvir in zavezo o hitrem prehodu od te izjave k zavezujočemu sporazumu o prihodnjih odnosih.

Na Otoku se sicer zaradi razklanosti britanskega parlamenta o brexitu stopnjujejo ugibanja o drugem referendumu, a Raab je danes to možnost zavrnil, češ da je treba spoštovati prvo "demokratično sodbo".

brexit, Theresa May
Novice Mayeva bo vodila pogajanja o brexitu
Ne spreglejte