Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija Ukrajina Jose Manuel Barroso Arsenij Jacenjuk

Torek, 13. 5. 2014, 18.11

8 let

EU Rusiji: Ni še prepozno za dialog. Kijev grozi s sodiščem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni še prepozno za konstruktiven dialog, se glasi sporočilo predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa Rusiji po srečanju z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom.

Barroso je Rusijo sicer pozval, naj ne uporablja energije za politično orožje. Jacenjuk pa ji je zagrozil s sodiščem, če ne bo privolila v dobavo plina po tržni ceni.

Naše sporočilo Rusiji je, da še ni prepozno za konstruktiven dialog, to je v interesu vseh, tudi Rusije, saj lahko v nasprotnem primeru le izgubi, je poudaril Barroso po srečanju z Jacenjukom v sklopu prvega obiska ukrajinske vlade v Bruslju.

Sestanek je sicer minil v senci ruskih groženj s prekinitvijo dobave plina Ukrajini. "Energije se ne sme uporabljati za politično orožje," je poudaril Barroso ter izrazil pričakovanje, da bo Rusija upoštevala zahteve Ukrajine, sploh pri ceni za plin.

"Ukradli so naša polja. Ukradli so naša podjetja" Jacenjuk pa je Rusiji očital, da je s priključitvijo Krima Ukrajini ukradla dve milijardi kubičnih metrov plina, ter zagrozil, da bodo šli na sodišče v Stockholmu, če jim Rusija ne bo zagotovila plina po tržni ceni.

Če bo Rusija plin računala po pošteni, tržni ceni - 268 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, medtem ko sedaj zahteva okoli 485 dolarjev za 1000 kubičnih metrov - bo Ukrajina poravnala zaostala plačila, je obljubil ukrajinski premier.

"Če se ne motim, imajo še 20 dni časa," je opozoril Jacenjuk, sklicujoč se na 3. junij - rok, ki ga je dal Gazprom Ukrajini za plačilo 1,6 milijarde dolarjev zaostalih računov, sicer pa zagrozil z zaprtjem pipe in z dobavo plina le še ob predplačilu.

Jacenjuk, ki je bil slišati precej manj spravljiv od Barrosa, je Rusijo obtožil tudi kraje drugega ukrajinskega premoženja s priključitvijo Krima. "Ukradli so naša polja. Ukradli so naša podjetja ... Z Rusijo se bomo srečali na sodišču," je dejal.

Ne spreglejte