SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU preložila odprtje novega poglavja v pogajanjih s Turčijo

4

termometer

 | Foto:
Turčija še ne bo stopila koraka naprej na poti v EU, kot je bilo načrtovano. Članice Unije so sicer podprle odprtje novega poglavja v pogajanjih - poglavja o regionalni politiki.

Članice "se strinjajo o odprtju poglavja 22 in poudarjajo, da bo medvladna konferenca s Turčijo po predstavitvi letnega poročila Evropske komisije o njenem napredku in po razpravi Sveta za splošne zadeve, ki bo potrdil skupno stališče članic o odprtju poglavja 22 in določil datum pristopne konference", piše v tehnični izjavi, ki so jo sprejeli ministri za evropske zadeve.

Zapisano je mogoče tolmačiti različno, a glede na prakso nima Turčija prav nobenega zagotovila, da bo pogajanja resnično nadaljevala jeseni. Kdaj bo stopila korak naprej na poti v unijo, ostaja odprto vprašanje.

Razlog za to, da Turčija tudi po treh letih zastoja še ne bo napredovala na poti v Unijo, je nasprotovanje Nemčije, uradno zaradi "preostrega" odziva turških oblasti na nedavne protivladne proteste.

V Ankari so sicer javno ocenili, da je nemško stališče povezano s predvolilno kampanjo kanclerke Angele Merkel - volitve bodo 22. septembra, s čimer so sprožili diplomatski spor. Nemci so namreč turškega veleposlanika v Berlinu poklicali na zagovor, na kar so v Ankari odgovorili s pozivom, naj pride na zagovor nemški veleposlanik v Turčiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin