Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2019,
17.06

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

jedrski sporazum Iran Evropska unija

Torek, 9. 7. 2019, 17.06

4 leta, 9 mesecev

EU pozvala Iran, naj ustavi nadaljnje opuščanje jedrskega dogovora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

evropska unija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Evropska unija je danes pozvala Iran, naj zaustavi vse aktivnosti, ki niso v skladu z omejitvami in zavezami v okviru iranskega jedrskega sporazuma (JCPoA). EU namreč še vedno ostaja zavezana sporazumu, ki je ključnega pomena za varnost regije in širše.

Iran
Novice Iran obogatil uran nad dovoljeno mejo

"Pozivamo Iran, naj ne nadaljuje ukrepov, s katerimi spodkopava jedrski sporazum, ter da zaustavi in povrne na staro stanje vse aktivnosti, ki niso v skladu z JCPoA, vključno s proizvodnjo nizko obogatenega urana," je dejala Maja Kocijančič, tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini.

Novice iz Teherana so skrb zbujajoče

Pri EU še vedno vztrajajo, da je jedrski sporazum ključni dogovor za varnost regije in širše ter da so vsi ukrepi usmerjeni v ohranitev dogovora. Ob tem je zagotovila, da so predstavniki EU stalno v kontaktu s Teheranom.

Pozivu Mogherinijeve so se pridružili tudi zunanji ministri Francije, Nemčije in Velike Britanije. "Pozivamo vse strani, naj delujejo odgovorno za zmanjšanje napetosti ob iranskih jedrskih aktivnostih," so še zapisali v skupni izjavi.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v ponedeljek potrdila, da je Iran obogatil uran nad zgornjo mejo 3,67 odstotka, ki je bila določena v mednarodnem jedrskem sporazumu iz leta 2015. Iz Teherana pa so v ponedeljek sporočili, da so uran obogatili na več kot 4,5 odstotka.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes opozoril Iran, da lahko izraelska bojna letala "dosežejo vsak del Bližnjega vzhoda, vključno z Iranom". To je dejal med obiskom letalskega oporišča Nevatim na jugu Izraela, kjer si je ogledal letala F-15 ameriške izdelave. Izjavo z opozorilom Iranu je objavil v videoposnetku, v katerem je bilo v ozadju mogoče videti eno od teh letal.

Spomnil je, da je Iran nedavno grozil z uničenjem Izraela, ter dodal, da bi bilo dobro, da se Teheran zaveda, da lahko omenjena izraelska letala dosežejo vse dele Bližnjega vzhoda, vključno z Iranom in Sirijo.

Iran je v ponedeljek še napovedal, da bo v 60 dneh izvedel tretjo fazo odstopa od jedrskega sporazuma, če preostale podpisnice ne bodo našle načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu. V okviru tretje faze bi Iran znova zagnal reaktorje s težko vodo, da bi lahko proizvajali plutonij.

V skladu z mednarodnim jedrskim sporazum lahko Iran bogati uran samo do ravni 3,67 odstotka, kar je dovolj za proizvodnjo električne energije, vendar daleč pod 90-odstotno stopnjo, potrebno za izdelavo jedrskega orožja. Že prejšnji teden je Iran presegel dogovorjeno zgornjo mejo 300 kilogramov zalog do 3,67 odstotka obogatenega urana.

Hasan Rohani
Novice Rohani: Od nedelje bo Iran neomejeno bogatil uran
Ne spreglejte