Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2012,
9.21

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska unija Evropska komisija Slovenija Hrvaška Ljubljanska banka

Torek, 9. 10. 2012, 9.21

3 leta, 4 mesece

EU opozarja Slovenijo: Vprašanje LB-ja ni povezano z vstopom Hrvaške v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić je podprla tudi Evropska komisija, ki je prepričana, da vprašanje Ljubljanske banke (LB) ni povezano z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo (EU).

Hrvaški pristopni dogovor bo ratificiran pravočasno, vendar vprašanje LB-ja ni povezano s procesom vstopa Hrvaške v EU, je včeraj povedal Peter Stano, sicer tiskovni predstavnik evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja. Evropska komisija sicer še naprej spodbuja obe strani, da najdeta rešitev, ki bo ustrezala obema. Hkrati je prepričana, da bosta odprto vprašanje rešili še pred tem, ko bodo vse države članice ratificirale pristopno pogodbo, ki so jo podpisale s Hrvaško 9. decembra lani in pred vstopom Hrvaške v EU, ki je predviden za julij prihodnje leto.

"Vprašanje LB-ja ni predmet širitve EU-ja" Stano je prepričan, da vprašanje LB-ja ni predmet širitve EU-ja. Pomembno je, da ti dve državi rešita to pomembno vprašanje, ki ima tudi multilateralne posledice za preostale države, ki se želijo priključiti EU-ju. Poročilo o spremljanju napredka Hrvaške naj bi Evropska komisija objavila predvidoma danes, pričakovano pa je, da bo v njem zapisala, da Hrvaška izpolnjuje večino pogojev za vstop v EU.

Sicer pa je bilo predpristopno spremljanje uvedeno ravno zato, da bi ugotovili, ali je posamezna država pristopnica pripravljena na vstop, hkrati pa, da ni nobene države, ki bi namerno zavlačevala z ratifikacijo pristopne pogodbe.

Jutarnji list: Slovenija pogojuje rešitev vprašanja LB-ja z vstopom Hrvaške v EU Kot piše Jutarnji list, je slovenski odbor za zunanjo politiko spremenil svojo politiko in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pogojuje vstop Hrvaške v EU z rešitvijo vprašanja LB-ja. Pri tem navaja še izjavo predsednika odbora za zunanjo politiko državnega zbora Jožefa Horvata, ki je pretekli teden povedal, da se je Hrvaška obvezala rešiti vprašanje LB-ja, v tem smislu pa je tudi to vprašanje povezano z vstopom Hrvaške v EU.

Horvat je dejal, da je njegova izjava le odgovor na izjavo hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, ki je dejala, da ne vidi, kako bi vprašanje LB-ja in ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe lahko bila povezana. Horvat je še razložil, da slovenski parlament meni, da sta rešitev vprašanja LB-ja ter spoštovanje mednarodnih obvez in dogovorov povezana z odločitvijo slovenskih predstavnikov o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe.

Ne spreglejte