Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2024,
16.53

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Natisni članek

Rusija vojna Ukrajina orožje

Četrtek, 19. 9. 2024, 16.53

1 teden

EU članicam: Ukrajini dostavite milijon kosov streliva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Orožje Ukrajina | Članice EU so pozvali, da Ukrajini dostavijo milijon kosov streliva, ter pospešijo dobavo orožja, sistemov zračne obrambe in streliva. | Foto Guliverimage

Članice EU so pozvali, da Ukrajini dostavijo milijon kosov streliva, ter pospešijo dobavo orožja, sistemov zračne obrambe in streliva.

Foto: Guliverimage

Evropski parlament je danes podprl resolucijo, s katero članico EU poziva k odpravi omejitev, ki Ukrajini uporabljajo zahodne oborožitvene sisteme proti legitimnim vojaškim ciljem v Rusiji. Poslanci ob tem obžalujejo, da članice določajo obseg vojaške pomoči Ukrajini, ter zahtevajo stroge sankcije proti Rusiji in njenim zaveznicam.

Evropski poslanci v resoluciji, ki so jo potrdili s 425 glasovi za, 131 proti in 63 vzdržanimi, opozarjajo, da brez odprave omejitev Ukrajina ne more v celoti uresničevati svojih pravic do samoobrambe. V luči tega zahtevajo, da članice EU odpravijo omejitve, ki Ukrajini uporabljajo uporabo zahodnih oborožitvenih sistemov proti legitimnim vojaškim ciljem v Rusiji.

Članice pozivajo, naj izpolnijo svoje zaveze

Prepričani so, da lahko pomanjkljiva dobava streliva in omejitve njegove uporabe izničijo učinek dosedanjih prizadevanj. Ob tem vse članice pozivajo, naj izpolnijo svoje zaveze iz marca lani, da Ukrajini dostavijo milijon kosov streliva, ter pospešijo dobavo orožja, sistemov zračne obrambe in streliva.

Poslanci prav tako menijo, da bi se morale članice EU in Nata zavezati k letni vojaški podpori Ukrajine v višini najmanj 0,25 manj kot BDP, so sporočili iz parlamenta.

Pozvali so tudi k razširitvi sankcij proti Rusiji 

Evropski parlament je v resoluciji pozval tudi k razširitvi sankcij proti Rusiji, Belorusiji ter državam in subjektom zunaj EU, ki Rusiji zagotavljajo vojaško tehnologijo in tehnologijo z dvojno rabo. Obsodil je nedavni prenos balističnih raket iz Irana v Rusijo ter se zavzel za zaostritev sankcij proti Teheranu in Severni Koreji zaradi njune podpore ruski invaziji na Ukrajino.

Poslanci hkrati želijo, da EU in podobno zavede partnerji vzpostavijo pravno ureditev za zaplembo ruskega državnega premoženja, ki ga je EU zamrznila, in za uporabo tega premoženja v okviru prizadevanj za poravnavo škode, ki jo je utrdila Ukrajina.

Zelenski bo prihodnji teden obiskal ZDA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo prihodnji teden obiskal ZDA, kjer se bo sestal s predsednikom ZDA Joejem Bidnom in podpredsednico Kamalo Harris. Med obiskom se namerava srečati tudi z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom. Kot je dejal Zelenski, bo s predstavniki ZDA delil načrt za zmago, ki naj bi pripeljal do miru v Ukrajini.

Bela hiša je sporočila, da se bo Zelenski prihodnji četrtek ločeno srečal z Bidnom in Harris. "Predsednik in podpredsednica bosta poudarila svojo neomajno zavezo, da bosta stala ob strani Ukrajini, dokler ta ne bo zmagala v vojni," je danes povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Ukrajinsko predsedstvo je medtem sporočilo, da se namerava Zelenski med obiskom v ZDA srečati tudi z nekdanjim predsednikom in republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je prejšnji teden izjavil, da se namerava z Bidnom še ta mesec pogovoriti glede načrta za zmago, v sredo pa je dodal, da je načrt v celoti pripravljen. Dejal je tudi, da namerava novembra organizirati nov mirovni vrh za Ukrajino, na katerem bo predstavil svojo vizijo za končanje vojne, povabil naj bi tudi Rusijo.

Marta Kos
Novice Marta Kos zavrača obtožbe o proruskih stališčih: Gre za očitno manipulacijo
Eksplozija
Novice Ukrajinci z droni silovito napadli rusko mesto, uničeno skladišče orožja #video
Kursk
Novice Rusija naj bi v regiji Kursk ponovno zavzela dve vasi
Kijev, eksplozije, napad, rakete
Novice Ruska grožnja s popolnim uničenjem Kijeva: "Mesto se bo stalilo"
Ne spreglejte