Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
18.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
BiH pomoč

Natisni članek

Četrtek, 10. 10. 2013, 18.21

8 let, 3 mesece

EU bo BiH odvzela 47 milijonov evrov predpristopne pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija bo BiH zaradi vztrajanja pri diskriminaciji odvzela več kot polovico sredstev iz instrumenta za predpristopno pomoč (IPA) za letošnje leto.

BiH bo zaradi neizpolnjevanja sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice ostala brez 47 milijonov evrov.

BiH mora zagotoviti enakopravnost vseh državljanov BiH pri pravici do kandidature na volitvah V Bruslju je bilo srečanje evropskega komisarja za širitev Stefana Füleja z vodji glavnih političnih strank v BiH. Ker se niso dogovorili o potrebni reformi, bo EU sredstva za BiH za letos zmanjšala za 54 odstotkov. Pogovori naj bi se sicer nadaljevali čez nekaj dni.

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Sejdić-Finci leta 2009 razsodilo, da mora BiH zagotoviti enakopravnost vseh državljanov BiH pri pravici do kandidature na volitvah, kar pa pomeni spremembo ustave.

Gre za tožbo, ki sta jo v Strasbourgu leta 2006 vložila Jud Jakob Finci in Rom Dervo Sejdić. Oba sta državljana BiH, a se ne moreta potegovati za člana predsedstva ali spodnjega doma parlamenta BiH, saj se ta mesta v skladu z ustavo delijo le med pripadnike treh konstitutivnih narodov BiH (Hrvate, Srbe in Bošnjake).

Evropsko sodišče jima je tri leta pozneje pritrdilo, da je ustava, ki pripadnikom določenih verskih in etničnih skupnosti onemogoča kandidaturo na volitvah, diskriminatorna in krši mednarodne konvencije. Ta razsodba je za BiH pravno obvezujoča.

Odpovedali novinarsko konferenco Po današnjem srečanju je bila napovedana novinarska konferenca, ki pa so jo odpovedali. So pa bosanski politiki hiteli zatrjevati, da zadeve niso črne. Predsednik stranke HDZ 1990 Martin Raguž je tako po sestanku dejal, da je "zmerni optimist".

"Dogovora danes ni, a EU in njen predstavnik Štefan Füle sta odločena, da v prihodnjih dneh s svojo metodologijo in predlogom pritisneta na vse nas, da najdemo rešitev," je dejal Raguž. Novo srečanje pričakuje že v začetku prihodnjega tedna.

Tudi predsednik SDP BiH in zunanji minister Zlatko Lagumdžija je kot pozitivno stvar sestanka ocenil odločnost Evropske komisije. "Škoda je, da se danes nismo dogovorili, a je dobro, da Evropska komisija prevzema vodilno vlogo," je menil. Tudi on v nekaj dneh pričakuje nov predlog komisije.

Po mnenju Lagumdžije tudi zamrznitev sredstev v tem trenutku ni tako pomembna. Po njegovem mnenju je bolje imeti tihe sankcije kot slab dogovor.

Ne spreglejte