SiolNET. Novice Svet
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec napovedal dodatno testiranje vojaških čevljev

0,39

termometer

Karl Erjavec
Foto: STA

Obrambni minister Karl Erjavec je napovedal, da bodo v zvezi s škornji, s katerimi so imeli težave nekateri pripadniki Slovenske vojske na Natovi vaji na Norveškem, izvedli dodatno testiranje pri zunanji instituciji. Sam meni, da se ob primernem vzdrževanju obutve to ne bi smelo zgoditi, tudi sicer pa po njegovem to "ni glavna zgodba Slovenske vojske".

Nedavna Natova vojaška vaja, največja po koncu hladne vojne, je minila v snegu, mrazu in ekstremnih vremenskih pogojih. Tudi to je bil po mnenju ministra za obrambo Karla Erjavca lahko razlog za težave z obutvijo. Vsaj 17 vojakom so namreč razpadali škornji, ker so jim odstopili podplati.

Vojaški čevlji, ki jih upiorablja Slovenska vojska. Novice Vojakom naj bi na Natovi vaji razpadali čevlji, Erjavec to zanika

Erjavec je danes potrdil, da je v zvezi s tem že prejel poročilo, iz katerega pa po njegovih besedah ni mogoče skleniti ničesar. Po eni strani naj bi bilo s čevlji vse v redu, po drugi strani pa poročilo opozarja na nekatere nepravilnosti, je minister dejal v izjavi novinarjem po današnji seji organov DeSUS, sicer namenjeni aktualnim političnim razmeram.

Vojaške čevlje so sicer skupaj z Alpino od leta 2004 do 2007 razvijali na Institutu Jožefa Stefana. Kot je na današnjem predavanju povedal Igor B. Mekjavić z inštituta, je bil tisti zimski čevelj "med najboljšimi v Evropi, če ne na svetu". Kaj se je zgodilo od takrat do danes, Mekjavić ne ve, saj inštitut od tedaj z vojsko ne sodeluje več.

Karel Erjavec. Alenka Bratušek. Novice Erjavec zbodel Bratuškovo: Takega fiaska gotovo nisem nikoli doživel #video

Na videz so sicer lahko videti enako, mogoče pa je, da se je material spremenil. "Lahko pa je težava v tem, da niso ustrezno vzdrževani, kar je zelo pomembno," je navedel. Obenem je veliko odvisno tudi od kakovosti preostale opreme, je še povedal.

Ravno zato, ker je omenjeni inštitut sodeloval pri razvoju škornja, bo obutev testirala institucija iz tujine, je napovedal Erjavec. Je pa dodal, da to "ni glavna zgodba Slovenske vojske", sploh če gre le za 17 škornjev od 240 parov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 65
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin