Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2013,
14.44

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vesna Pusić Karl Erjavec Ljubljanska banka

Sobota, 12. 10. 2013, 14.44

3 leta, 4 mesece

Erjavec in Pusićeva o Ljubljanski banki spet novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta se včeraj dogovorila, da bosta rešitev spora o Ljubljanski banki spet iskala v začetku novembra.

Kot je za Hrvaški radio potrdila Pusićeva, se bosta srečanja udeležila tudi oba strokovnjaka za reševanja vprašanja LB, France Arhar in Zdravko Rogić. V ospredju bo iskanje načina reševanja vprašanja prenesenih deviznih prihrankov. Po navedbah Pusićeve imata Rogić in Arhar nekaj predlogov, na podlagi katerih bi lahko uredili spor.

"Erjavec je pripravljen, jaz sem pripravljena in upam, da bova našla kakšno rešitev", je dejala Pusićeva.

Je odpoved Erjavčevega prihoda v Dubrovnik kaj ohladila odnose? Odnosi med Hrvaško in Slovenijo so dobri, je ocenila Pusićeva v odgovoru na vprašanje, ali odpoved Erjavčevega prihoda v Dubrovnik napoveduje tudi novo ohladitev odnosov med Ljubljano in Zagrebom, ki naj bi se začela na Blejskem strateškem forumu zaradi različnih tolmačenj vsebine pisma iz Basla.

Banka za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu je namreč spet zavrnila možnost, da bi posredovala pri sporu, in zgolj ponudila svoje prostore za pogovore o reševanju spora. Pusićeva je potem v Brdu pri Kranju ocenila, da se je Bis razglasila za nepristojno v postopku, Erjavec pa je pismo razumel tako, da se banka ni razglasila za nepristojno.

Dogovor iz Mokric: devizni prihranki del pogajanj o nasledstvu Hrvaška in Slovenija sta se marca letos v Mokricah dogovorili, da bosta spor glede deviznih prihrankov, ki so bili izplačani in nato preneseni v hrvaški javni dolg, reševali v okviru pogajanj o nasledstvu in ne v sodnih postopkih.

Zagreb se je v marčevskem memorandumu tudi zavezal, da bodo do celovite rešitve vprašanja mirovali vsi sodni postopki, ki so bili s tem v zvezi sproženi pred hrvaškimi sodišči, a so se na hrvaških sodiščih nadaljevali postopki proti LB. Naslednja obravnava v eni izmed tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti slovenskim bankam je 24. oktobra.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so spet dejali, da so zavezo iz memoranduma izpolnili, ko so dali navodila bankam, te pa svojim odvetnikom, naj začasno ustavijo postopke glede LB. Pojasnjujejo, da postopki sicer potekajo, ker podobno ni storila slovenska stran. Ljubljana vztraja, da hrvaška vlada umakne tožbe.

Ne spreglejte