Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 2. 2016,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija begunci migranti Recep Tayyip Erdogan

Nedelja, 7. 2. 2016, 11.30

8 let

Erdogan: Režim je zablokiral del Alepa, Turčija je v nevarnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da bo Turčija odprla mejo za sirske begunce, če bo to treba. Na turški meji v prihodnjih dneh pričakujejo še 70 tisoč beguncev.

Na sirsko-turški meji na območju turške province Kilis po podatkih ZN v mrazu še vedno čaka okoli 20 tisoč sirskih beguncev, ki so domove zapustili zaradi napadov režimskih sil v okolici Alepa.

"Režim je zablokiral del Alepa (...) Turčija je v nevarnosti," je dejal turški predsednik. "Če pridejo na mejo in ne bodo imeli druge izbire, moramo in bomo, če bo treba, naše brate spustili v državo," je dodal.

Guverner province Kilis Sulejman Tapsiz je povedal, da so prebežnike namestili v osmih namestitvenih centrih na sirski strani meje in da v Turčiji gostijo že od dva do 2,5 milijona Sircev. Turčija je po njegovih besedah sposobna sprejeti še od 30 tisoč do 35.000 beguncev. Po njegovih podatkih pa bi jih lahko na turško mejo v prihodnjih dneh prišlo še 70 tisoč.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v soboto poudaril, da njegova država za sirske begunce ohranja politiko odprtih vrat. "Sprejeli smo že 5000 beguncev, še dodatnih od 50.000 do 55 tisoč pa jih je na poti in ne moremo jih pustiti tam," je dodal.

V Bolgariji zaradi podhladitve umrli dve begunki V goratem predelu na jugovzhodu Bolgarije sta v soboto dve begunki umrli zaradi podhladitve. Ena od žrtev je bila stara med 14 in 16 let, druga pa med 30 in 40, so sporočili s tamkajšnjega notranjega ministrstva.

"Naši obmejni varnostniki so ju nesli na rokah, da bi ju ogreli, a sta zaradi mraza vseeno umrli," je za lokalno televizijo dejala bolgarska notranja ministrica Rumjana Bašvarova.

Zaradi podhlajenosti so v bolnišnico odpeljali še več drugih prebežnikov. V Avstriji medtem odmeva novica, da je begunec iz Iraka decembra lani na enem od dunajskih bazenov posilil 10-letnega dečka.

Ne spreglejte