Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Turčija ustava Recep Tayyip Erdogan

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 11.31

8 let

Erdogan po zmagi na volitvah napovedal konsenz glede nove ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana je po vseh preštetih glasovnicah na nedeljskih volitvah zmagala s 49,9 odstotka glasov.

Je pa to manj od dvotretjinske večine, potrebne za napovedano spremembo ustave. Erdogan je ob tem napovedal oblikovanje konsenza glede nove ustave, ki se je bodo lotili čim prej.

Kurdska stranka ni dosegla praga za vstop v parlament Islamistična AKP si je z osvojenimi glasovi zagotovila 326 sedežev v 550-članskem parlamentu, je poročala turška nacionalna televizija. Sekularni Republikanski ljudski stranki (CHP) je s 25,9 odstotka glasov pripadlo 135 poslanskih sedežev, nacionalistični Stranki nacionalistične akcije (MHP), ki je zbrala 13 odstotkov glasov, pa 53.

Kurdsko Stranko za mir in demokracijo (BDP) bo v parlamentu zastopalo 36 poslancev. Stranka z okoli šest odstotki glasov sicer ni dosegla desetodstotnega praga za vstop v parlament, a je svoje politike poslala v boj kot neodvisne kandidate, s čimer se je izognila tej oviri.

Vladajoča AKP si je prizadevala dobiti vsaj 330 sedežev, kar bi ji omogočilo, da sama začne postopek za spremembo ustave, o kateri bi nato na referendumu odločali volivci. Dvotretjinska večina 367 sedežev pa bi AKP omogočila, da ustavne spremembe, ki naj bi šle v smeri večje liberalizacije države, izvede celo brez referenduma.

Iskanje konsenza pri oblikovanju nove ustave Glede na to, da je stranka zgrešila oba pragova, je premier Erdogan v svojem govoru ob zmagi že napovedal iskanje konsenza pri oblikovanju nove ustave. "Sporočilo je, da moramo to storiti skupaj z drugimi silami," je pred tisoči podpornikov pozno v nedeljo v Ankari dejal Erdogan, ki je napovedal, da bo stranka "ponižna".

"Iskali bomo konsenz z glavno opozicijsko stranko, z opozicijo, strankami izven parlamenta, mediji, nevladnimi organizacijami, akademiki, z vsakim, ki ima kaj povedati," je napovedal Erdogan. Dela glede nove ustave se bo sicer stranka po njegovih napovedih lotila že kmalu.

Koristi naj bi imeli tudi Bošnjaki V svojem govoru je Erdogan namignil tudi na turške ambicije, da postane regionalna voditeljica in glas muslimanov. Kot je dejal, bodo Bošnjaki, Libanonci, Sirci in Palestinci od volitev imeli prav toliko koristi kot Turki.

Ne spreglejte