Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2012,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Julian Assange Ekvador Velika Britanija

Četrtek, 23. 8. 2012, 12.11

8 let

Ekvador pripravljen na pogajanja, ZDA naj ne bi preiskovale Assangea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Julianu Assangeu je Ekvador podelil politični azil, zato lahko na veleposlaništvo ostane, kolikor časa hoče. Na drugi strani si ZDA naj ne bi želele njegove izročitve.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je med svojim obiskom obalnega mesta Guayaquil ponovno spregovoril o ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu in diplomatskem sporu z Veliko Britanijo. Povedal je, da mu bo ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu zagotavljalo prebivališča toliko časa, kolikor bo Assange želel.

"Zdaj, ko smo Assangeu podelili politični azil, lahko na veleposlaništvu ostane, kolikor časa hoče," je povedal. Predsednik pa je še razkril, da so morali Assangeu na veleposlaništvu priskrbeti nekaj stvari za udobnejše življenje. Tako so mu priskrbeli posteljo, mikrovalovno pečico, prho in tekalno stezo. Ob tem je še poudaril, da se je Ekvador kljub grožnjam, da bodo vdrli na njihovo veleposlaništvo, še vedno pripravljen pogajati o usodi Assangea.

Ekvador: Pričakujemo, da ne bodo ogrozili njihove diplomatske misije

"Ne pričakujemo njihovega opravičila, pričakujemo pa, da se bo Velika Britanija vzdržala uresničitve grožnje, da bi vdrli na naše veleposlaništvo, saj bi s tem ogrozili našo diplomatsko misijo," je povedal Rafael Correa. Njegovo mnenje pa je podprla tudi večina zunanjih ministrov držav Latinske Amerike, ki jih je Ekvador prosil za pomoč pri diplomatskem sporu.

ZDA ne razmišljajo o njegovi izročitvi

Correa deli Assangevo prepričanje, da ga bo Švedska, ko ji bodo izročili Assangea, izročila ZDA. "Švedsko smo prosili za zagotovilo, da Assangea ne bodo izročili še tretji državi," je povedal Correa. Čeprav Assange trdi, da si njegove izročitve želijo tudi ZDA, ki bi ga obtožile vohunjenja, pa viri blizu ameriške in evropske vlade trdijo drugače, piše Reuters. Po njihovih navedbah ZDA niti ne razmišljajo o tem, da bi ga česarkoli obtožili. Obamova administracija pa je že pred časom povedala, da je usoda Assangea v rokah Ekvadorja, Velike Britanije in Švedske.

To pa je potrdila tudi švedska ministrica Cecilia Riddseleus, ki je povedala, da Švedska ni prejela prošnje o izročitvi Assangea, pri tem pa dodala, da lahko njegovo izročitev zahtevajo vsak čas, če se ZDA odločijo, da ga bodo obtožili zaradi izdajanja zaupnih diplomatskih depeš. V primeru, da bi ZDA želela Assangea, bi morala Švedska prositi Veliko Britanijo za dovoljenje za izročitev. Švedski zakon namreč prepoveduje izročitev obtoženih v primeru, da jim zaradi zločinov grozi smrtna kazen.

Ne spreglejte