Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2015,
9.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Islamska država Egipt

Petek, 7. 8. 2015, 9.24

8 let, 1 mesec

Egiptovski mediji: IS pripravljena ugrabljenemu Hrvatu dati še 48 ur (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po tem ko je egiptovska veja Islamske države v sredo zagrozila, da bo ugrabljenega Hrvata usmrtila v 48 urah, je danes tik pred iztekom roka pripravljena usmrtitev zamakniti še za 48 ur.

Spletna stran hrvaškega časnika Jutarnji list danes, tik pred iztekom v sredo podanega 48-urnega roka, v katerem bi IS usmrtila Tomislava Salopeka, navaja egiptovske medije, ki poročajo, da je skrajna islamska skupina zdaj ta rok pripravljena podaljšati.

V akciji tudi hrvaška zunanja ministrica in predsednica države V zameno za Salopekovo življenje islamisti zahtevajo izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov, po zadniih podatkih iz Kaira pa naj bi se na tem področju nekaj dogajalo. Egiptovske oblasti so najavile, da bodo razmislile o zahtevah skrajnežev, dober znak pa je tudi umik ure, ki je na enem od forumov zadnja dva dneva odštevala čas do Salopekove usmrtitve, še poročajo hrvaški mediji.

V Egipt je v četrtek odpotovala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki sodeluje v prizadevanjih za osvoboditev rojaka. Na vladnem letalu sta bili z njo tudi Tomislavova žena in sestra. V poskuse reševanje Salopeka se je medtem danes vključila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je napovedala, da bo o tem po telefonu govorila z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. "Delamo vse, kar lahko, da bi razrešili stanje," je še zatrdila hrvaška predsednica.

Egipčani okrepili prizadevanja, da ulovijo ugrabitelje in rešijo žrtve Egiptovska policija sicer v sodelovanju z vojsko skuša ugotoviti, kje se nahaja ugrabljeni Hrvat. Med drugim domnevajo, da bi ga skrajneži lahko zadrževali v puščavi na zahodu Egipta, morda pa so ga prepeljali čez mejo v Libijo, kjer imajo svoja oporišča. Neimenovani vir iz egiptovske policije je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal, da so "okrepili prizadevanja, da ulovijo ugrabitelje in rešijo žrtve".

Po neuradnih informacijah naj bi že našli avtomobil, s katerim so Salopeka ugrabitelji odpeljali, prav tako naj bi že izsledili IP naslov računalnika, s katerega je bil na internet naložen videoposnetek, na katerem skrajneži grozijo z umorom Hrvata. V času nalaganja videa naj bi bil računalnik v Libiji, poročajo hrvaški mediji.

Bo pomagal tudi francoski predsednik Francois Hollande? Oče Tomislava Salopeka je skrajneže prosil, naj se usmilijo njegovega sina, francoske in egiptovske oblasti pa, naj ga pomagajo rešiti.

Tomislav Salopek je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje CGG. Ugrabili so ga 22. julija na poti v službo. Neznanci so iz avta najprej vrgli njegovega voznika, nato pa se odpeljali neznano kam. Njegov oče Zlatko Salopek je v četrtek prosil ugrabitelje, naj njegovega 31-letnega sina, ki je poročen in ima dva majhna otroka, izpustijo.

Oče je tudi izrazil upanje, da bo francoski predsednik Francois Hollande pomagal pri izpustitvi sina. "Zahvaljujem se francoskim oblastem za vse, kar so doslej storile, in jih prosim, naj sodelujejo z egiptovskimi oblastmi, da bi rešili mojega sina," je dejal.

Ne spreglejte