Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 9. 2016,
12.42

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

ZDA streljanje Charlotte

Sobota, 24. 9. 2016, 12.42

7 let, 7 mesecev

Družina ubitega objavila posnetek policijskega streljanja v Charlottu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Charlotte | Foto Reuters

Foto: Reuters

Družina Afroameričana, čigar smrt je sprožila nasilne proteste v ameriškem mestu Charlotte v zvezni državi Severna Karolina, je objavila videoposnetek streljanja. Policija trdi, da so na prizorišču dogajanja našli pištolo, ki je pripadala ubitemu, in da je bila ta nabita.

Družina Keitha Lamonta Scotta je objavila video, ki ga je s telefonom posnela njegova žena in ki prikazuje trenutke pred usodnim streljanjem. Gre za prvi javno objavljen posnetek torkovega streljanja, saj oblasti še naprej zavračajo objavo policijskih posnetkov.

Policistom vzklikala, da mož nima orožja

"Ne ustrelite ga! Nima orožja," na videu, ki prikazuje policiste, potem ko ti obkrožijo vozilo, kriči Rakeyia Scott. Policistom je vzklikala tudi, da ima njen mož možgansko poškodbo in da je pravkar vzel zdravila, Keitha pa pozivala, naj stopi iz avtomobila, poroča ameriški CNN. Video se nato zatrese, kmalu zatem pa je za trenutek mogoče videti moškega v svetlomodrih hlačah ob obkroženem vozilu. Slišati je strele, nato pa dva moška poklekneta ob osebo v svetlomodrih hlačah - očitno Keitha Scotta -, ki že leži na tleh.

Policija trdi, da je imel pištolo, družina pa to zanika

Policija vztraja, da je policist ustrelil Scotta, ker ta ni hotel odvreči pištole. Družina trdi, da žrtev pištole sploh ni imela. Neimenovani vir je za CNN povedal, da so policisti na prizorišču našli nabito pištolo. Na njej so bili prstni odtisi, kri in DNK, ki se ujemajo s Scottovimi. Kri naj bi se na pištolo prenesla po streljanju.

Javnost naj presodi sama

Družina se je za objavo posnetka odločila, da bi lahko javnost sama presodila o dogajanju. Kot so navedli, so se za takšno potezo odločili "v imenu resnice in transparentnosti". Odvetnik družine Justin Bamberg je poudaril, da na policijskem videu ni videti orožja in da je Scott stopil nazaj, ko so ga ustrelili. "Njegove roke visijo ob telesu. Obnaša se mirno," je dejal Bamberg. "Videti je nekaj v njegovi roki, a iz videa ni razvidno, kaj to je."

Objavili bodo tudi policijski posnetek, a še ne takoj

Policija je družini v četrtek omogočila ogled policijskih videov, niso pa jih razkrili javnosti. Policijski načelnik v Charlottu Kerr Putney je v petek dejal, da pričakuje, da bodo policijski posnetki sčasoma objavljeni, vendar bodo o objavi skupaj z drugimi informacijami odločali preiskovalci. "Če bi jih objavili kar tako in ne bi ponudili dobrega konteksta, bi to lahko razburkalo situacijo," je opozoril Putney. Video, ki ga je objavila Scottova, sicer ne daje odgovora na vprašanje, ali je imel njen mož orožje.

Dogajanje je v Charlottu sprožilo množične proteste, na katerih je izbruhnilo tudi nasilje.

Ne spreglejte