SiolNET. Novice Svet
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dražba Hitlerjevih osebnih predmetov izzvala oster protest evropskih Judov #foto #video

3,50

termometer

Hitler muzej predmeti
Foto: Reuters

Osebni predmeti, ki jih je nekoč uporabljal nemški nacistični voditelj Adolf Hitler, so se znašli na dražbi v nemškem kraju Grasbrunn blizu bavarske prestolnice München. Evropsko judovsko združenje (EJA) se je na dražbo odzvalo z ostrim protestom.

Hitlerjeva rojstna hiša Novice V Hitlerjevo rojstno hišo se bo vselila policija

Predsednik EJA, rabin Menachem, je vse glavne nemške stranke pozval, naj sprejmejo zakon, ki bo prepovedal javno prodajo tovrstnih predmetov. Dejal je tudi, da bi morali prodajalci razkriti imena kupcev, tako da bi lahko v interesu javne varnosti vlada hranila njihov seznam.

Prodaja predmetov se ne bi smela razlikovati od prodaje predmetov bin Ladna

"Skoraj vsak teden se mora EJA odzvati na napade na stavbe naše skupnosti ter, kar je še bolj skrb vzbujajoče, na fizične in besedne napade na Jude same. Skrb vzbujajoče je tudi, da se v Nemčiji, ki je na čelu Evrope, povečuje število protisemitskih napadov," je v pozivu nemškim političnim strankam zapisal Menachem.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Dodal je, da se pravila za prodajo tovrstnih predmetov ne bi smela v ničemer razlikovati od prodaje osebnih predmetov pokojnega voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna ali obsojenega norveškega desničarskega skrajneža Andersa Breivika.

"Argument zgodovinskega interesa je zgolj semantika," je še zapisal. Spomnil je tudi, da je v času nacistične Nemčije umrlo šest milijonov Judov.

Dražbo Hitlerjevih osebnih predmetov je pripravila avkcijska hiša Hermann Historica. Kot je po dražbi sporočil njen direktor Bernard Pacher, so v sredo na dražbi prodali približno 80 odstotkov predmetov, med kupci pa so prevladovali muzeji, narodne zbirke in zasebni kupci "z akademskim interesom za to področje".

Na dražbi 50 udeležencev

Dodal je, da ni v pristojnosti njegovega podjetja, da bi ocenjevalo, kaj bodo kupci naredili z nacističnimi spominki, poudaril pa, da "bi morali preprečiti, da bi prišli v roke napačnih ljudi". "Ne želimo si nobenih skritih nacistov," je še dejal. Dražbe se je v sredo na kraju samem udeležilo več kot 50 ljudi, prek svetovnega spleta pa je sodelovalo več kot 500 ljudi.

Med predmeti, ki so se znašli na dražbi, so jedilni pribor, Hitlerjeva podpisana pisma in fotografije nacističnih voditeljev, vključno s samim Hitlerjem, koktajl obleka Hitlerjeve žene Eve Braun, Hitlerjev klobuk in cigaretnica nacističnega veljaka Hermana Göringa.

Veliko zanimanja je vladalo za luksuzno izdajo Hitlerjevega manifesta Moj boj, ki so ga prodali za 130 tisoč evrov, kar je dvakrat več od pričakovane cene. Obleko Eve Braun so prodali za 4.600 evrov, kar je prav tako skoraj dvakrat več od pričakovane cene.

Dražba se je začela v sredo ob 18. uri zvečer in trajala do 22.15. Danes se nadaljuje spletna dražba, ki se je začela ob 10. uri. Tokratna dražba ni prva tovrstna dražba omenjene avkcijske hiše. Na podobni so leta 2016 za 275 tisoč evrov prodali Hitlerjev uniformirani suknjič.

Berlinski zid Novice Po padcu berlinskega zidu: razlike med vzhodom in zahodom ostajajo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin