Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
6. 10. 2016,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

1

Natisni članek

ZDA volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump

Četrtek, 6. 10. 2016, 13.01

6 let, 6 mesecev

Donald Trump v enem letu izgubil 800 milijonov dolarjev

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Republikanski kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump po prvem televizijskem soočenju za demokratsko kandidatko Hillary Clinton zaostaja pet odstotnih točk, po Forbesovi lestvici pa je v primerjavi z lani izgubil 800 milijonov dolarjev (714 milijonov evrov) premoženja.

Ameriška poslovna revija Forbes je objavila lestvico 400 najbogatejših Američanov. Trumpovo premoženje so ocenili na 3,7 milijarde dolarjev (približno 3,3 milijarde evrov), kar ga uvršča na 156. mesto. Mesto si deli z nepremičninskim razvijalcem Jerryjem Speyerjem in Igorjem Olenicoffom, ustanoviteljem FedExa Frederickom Smithom ter režiserjem Stevenom Spilebergom.

Trumpove finance so v predsedniški kampanji vroča tema, saj se Newyorčan izogiba objavi svojih davčnih napovedih. Forbes njegovo finančno stanje spremlja že 35 let. Prvič je bil Trump na lestvico Forbes 400 uvrščen leta 1982, ko je bilo njegovo premoženje ocenjeno na sto milijonov dolarjev. Ob upoštevanju inflacije bi bil danes mladi Trump "težek" 249 milijonov dolarjev (222 milijonov evrov).

Po prvem televizijskem soočenju Trump za Clintonovo zaostaja pet odstotkov. | Foto: Reuters Po prvem televizijskem soočenju Trump za Clintonovo zaostaja pet odstotkov. Foto: Reuters


Morda vas zanima še:

Podpredsedniška kandidata ZDA več o Trumpu in Clintonovi kot o sebi 

Clintonova prehitela Trumpa

Trumpovo neplačevanje davkov genialna poteza?

Ustanovitelj WikiLeaksa napovedal objavo dokumentov o ameriških volitvah


Zaostanek po prvem soočenju in "najdena" stara davčna napoved

Trump je v zadnjem tednu tako doživel še en udarec. Pred tem je v ponedeljek ameriški častnik New York Times razkril, da Trump skoraj 20 let ni plačeval davka na dohodke. Časnik je pridobil Trumpovo davčno napoved iz leta 1995, v kateri je Trum prijavil 916 milijonov dolarjev čist izgube, zaradi česar mu 18 let ni bilo treba plačati davka na dohodke.

Še pred tem je anketa televizije CNN pokazala, da Trump po prvem televizijskem soočenju za Hillary Clinton zaostaja pet odstotnih točk. Vzorec je obsegal 1.501 odraslega Američana. Clintonovo bi volilo 47 odstotkov vprašanih Američanov, republikanskega kandidata Donalda Trumpa pa 42 odstotkov.

Donald Trump se še vedno izogiba objavi svoje davčne napovedi. | Foto: Reuters Donald Trump se še vedno izogiba objavi svoje davčne napovedi. Foto: Reuters

Bo Trump postal prvi po 40 letih?

V zadnjih 40 letih so predsedniški kandidati ZDA redno objavljali svoje davčne napovedi. Clintonova jih je objavila v vseh zadnjih 40 letih, medtem ko Trump objavo zavrača z utemeljitvijo, da zvezna davkarija izvaja revizijo. Davčni strokovnjaki trdijo, da to ni noben razlog proti objavi podatkov.

Clintonova je na televizijskem soočenju pretekli teden dejala, da Trump ne objavi podatkov, ker ni tako zelo bogat, kot trdi, ne plačuje davkov ali pa ni tako dobrodelen, kot pravi.

Nad plačevanjem davkov ni navdušen nihče, Trump pa računa, da mu volivci tega ne bodo zamerili. Republikanec je že med soočenjem navrgel, da je zaradi neplačevanja davkov pameten, demokrati pa volivce opozarjajo, da jih je s tem označil za neumne.

Clintonova je skrivanje Trumpove davčne napovedi izkoristila v svojih oglasih. | Foto: Reuters Clintonova je skrivanje Trumpove davčne napovedi izkoristila v svojih oglasih. Foto: Reuters

Clintonova z oglasi nad Trumpa

Clintonova je skrivnostne Trumpove davčne napovedi že uporabila v svojih oglasih, v katerih pravi, da Trump ne da niti dolarja za vojsko, veterane ali zdravstvo. Objave dokumenta (davčne napovedi iz leta 1995) ni komentirala, ampak le preposlala Trumpovo sporočilo na Twitterju iz leta 2012. V tem se Trump pritožuje, da kar polovica Američanov ne plačuje davkov. "Ta je krepka od tipa, ki v 18 letih ni plačal niti dolarja," je dodala Trumpovemu sporočilu.

Ta se tega, da je izkoristil sistem, niti najmanj ne sramuje, ravno nasprotno, trdi, da je ravno zato, ker zna izigravati sistem, najprimernejši, da uredi zadeve v korist vseh Američanov.

Ne spreglejte