Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
9.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

Natisni članek

davki volitve v ZDA 2016 Donald Trump

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 9.23

6 let, 6 mesecev

Trumpovo neplačevanje davkov genialna poteza?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Teden dni po prvem soočenju kandidatov za predsednika ZDA Hillary Clinton in Donalda Trumpa je republikanski kandidat v težavah. Po tem, ko je časnik New York Times je razkril, da Trump skoraj 20 let ni plačeval davka na dohodek, ga njegovi podporniki označujejo za genij, kritiki pa opozarjajo na skorumpiran politični sistem.

New York Times je anonimno na svoj naslov dobil prvo stran Trumpove davčne napovedi iz leta 1995, v kateri je prijavil kar 916 milijonov dolarjev čiste izgube. Časopis je najel davčne strokovnjake, ki so ugotovili, da mu zaradi tega nato 18 let ni bilo treba plačati davka na dohodek.

Trump ni zanikal verodostojnosti dokumenta

Dokument sega v obdobje, ko je imel Trump težave s stečaji podjetij in napačnimi poslovnimi odločitvami. Zares hudih težav sicer ni imel, saj je upnike prepričal, da so mu na leto plačevali 450 tisoč dolarjev "preživnine", dokler se ni ponovno postavil na noge.

Čeprav Trump s tem ni kršil nobenega zakona, primer po besedah ameriških komentatorjev potrjuje, da je njihov davčni sistem pisan na kožo bogatim, še posebej takšnim, kot je Trump. Ti se celo hvalijo s tem, kako ga znajo izigravati v svojo korist.

Trump ni zanikal verodostojnosti dokumenta, je pa napadel New York Times, da se je do njega dokopal na nezakonit način. Njegova kampanja dodaja, da je Trump plačal več sto milijonov drugih davkov, na primer nepremičninskih.


- Katero oceno od 1 do 10 je Trump dal zvezdnicam
- Skušajo Putinovi hekerji uničiti Hillary Clinton?
- Kako hitro Donald Trump pozabi, kaj je rekel?
- Hillary je seveda zmagala, toda ali bo to karkoli spremenilo?


Rudi Giuliani: Trump je genij

Trumpov podpornik, nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ga je zaradi tega razglasil za davčnega genija. Trumpovi podporniki trdijo, da je s tovrstnimi finančnimi akrobacijami pokazal, da je pameten, predvsem pa odgovoren do vlagateljev. "To je realnost našega davčnega sistema. Trump mora svoj posel voditi s kar najmanjšimi mogočimi stroški. To je dolžan vlagateljem," je ameriškim medijem razlagal Giuliani.

"Nov dokaz, kako skorumpiran je ameriški politični sistem"

Demokrat Bernie Sanders, ki ga je Clintonova premagala na strankarskih volitvah, je dejal, da je to nov dokaz, kako skorumpiran je ameriški politični sistem: "To je točno tisto, kar frustrira na milijone Američanov. Jezni so, gnusi se jim. Hodi okoli in se hvali, da je milijarder, uspešen poslovnež, davkov pa ne plačuje. Če zaslužite 15 dolarjev na uro, pa jih morate plačati, kajne? Točno zato si Američani želijo spremembe sistema."

Levičarski filmar Michael Moore je v nedeljo na televiziji NBC opozarjal demokrate, naj se ne veselijo preveč zaradi Trumpovih spodrsljajev. Amerika je po njegovem mnenju polna ljudi, ki so tako jezni na sistem, v katerem ne morejo napredovati, da bodo na volitvah z veseljem vrgli "molotovko" z glasom za Trumpa.

Kako se bodo na Trumpovo neplačevanje davkov odzvali volivci? | Foto: Reuters Kako se bodo na Trumpovo neplačevanje davkov odzvali volivci? Foto: Reuters

Še vedno čakajo, kdaj bo objavil davčno napoved

Vsi predsedniški kandidati ZDA so zadnjih 40 let redno objavljali svoje davčne napovedi in demokratinja Hillary Clinton jih je na primer za prav toliko let nazaj. Trump objavo zavrača z utemeljitvijo, da zvezna davkarija izvaja revizijo, vendar davčni strokovnjaki trdijo, da to ni noben razlog proti objavi podatkov.

Clintonova je na televizijskem soočenju pred tednom dni dejala, da Trump ne objavi podatkov, ker ni tako zelo bogat, kot trdi, ne plačuje davkov ali pa ni tako dobrodelen, kot trdi.

Nad plačevanjem davkov ni navdušen nihče in Trump računa, da mu volivci tega ne bodo zamerili. Republikanec je že med soočenjem navrgel, da je zaradi neplačevanja davkov pameten, demokrati pa volivce opozarjajo, da jih je s tem označil za neumne.

Clintonova že objavlja oglase, da Trump ne da niti dolarja za vojsko, veterane ali zdravstvo. Objave dokumenta ni komentirala, ampak le preposlala Trumpovo sporočilo na Twitterju iz leta 2012, kjer se pritožuje, da kar polovica Američanov ne plačuje davkov. "Ta je krepka od tipa, ki v 18 letih ni plačal niti dolarja," je dodala Trumpovemu sporočilu.

Ta se tega, da je izkoristil sistem, niti najmanj ne sramuje, ravno nasprotno, trdi, da je prav zaradi tega, ker zna izigravati sistem, najprimernejši za to, da uredi zadeve v korist vseh Američanov.

Clintonova bi davke višala, Trump bi jih nižal

Clintonova napoveduje zvišanje davkov za vse, ki zaslužijo najmanj milijon dolarjev na leto. Odstotku najbogatejših bi omejila olajšave, tistim, ki zaslužijo več kot pet milijonov dolarjev na leto, pa bi dvignila davčno stopnjo na 43,6 odstotka.

Trump napoveduje krčenje sedmih davčnih razredov na le tri. Najbogatejši bi plačali 33 odstotkov od dohodka, ustanovil pa bi še 25- in 12-odstotni davčni razred. Podjetjem bi davek znižal s 35 na 15 odstotkov. Davka na dedovanje pod Trumpom ne bi bilo.

Ne spreglejte