Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Noah Charney

Torek,
27. 9. 2016,
12.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

7

Natisni članek

kolumna Donald Trump volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton

Torek, 27. 9. 2016, 12.22

6 let, 6 mesecev

Hillary je seveda zmagala, toda ali bo to karkoli spremenilo?

Noah Charney

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

7

Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bilo je očitno, da bo Hillary zmagovalka predsedniškega soočenja. V paru s Trumpom je samo ona pripravljena, stabilna in načitana. Prav tako je bilo očitno, da bo Trump poskušal biti glasen, ustrahovati in prekinjati, vse z namenom, da mu ne bi bilo treba odgovarjati na vprašanja, na katera nima odgovorov. 

Največje presenečenje predsedniškega soočenja bi lahko bila Trumpova opustitev dolžnosti – ne samo v tekmi za predsedniški položaj, ampak tudi v življenju. Trump ni zanikal očitkov, da je v preteklosti zanemaril plačilo zveznega davka na prihodek. V 70. letih namreč Trump dve leti ni plačal tega davka. Takrat so organi nazadnje preiskovali in javno objavili svoje ugotovitve.

Ameriške davčne oblasti brez izjeme preiskujejo vsakogar, ki je slaven in v središču pozornosti. Prav slavne radi kaznujejo, kadar so nepošteni pri davkih, kot zgled, s katerim zažugajo preostalim (pri tem imam v mislih tebe, Wesley Snipes). Več glavnih medijev, tudi Slate, je izpostavilo, da so vprašanja o zveznem davku Trumpa zmedla, da je storil nekaj, kar je delovalo skoraj kot priznanje. Ali pa je delovalo vsaj tako, kot da ne želi v celoti zavrniti trditve, da ni plačal vseh davkov, ki bi jih moral.



Tudi njegovi pomočniki so se pozneje izogibali temu vprašanju. Seveda, če te obtožujejo resnega kaznivega dejanja, takšnega, ki te lahko spravi v zapor, boš takšne obtožbe odločno zanikal ali jih označil za preveč smešne, da bi se bilo nanje sploh vredno odzivati. Toda Trump ni storil nič od naštetega. Zdel se je kot mačka, ki so jo ujeli s plenom v gobcu. Kakšnega od svojih prijateljev odvetnikov bom vprašal, kako potekajo postopki preiskovanja predsedniškega kandidata sredi tekme za Belo hišo. A dejstvo, da se je Trump izognil plačilu davka v 70. letih, je precedens (in kako nezaslišano, da Trump o sebi govori kot o domoljubu, o "dobrem Američanu", če pa svoji državi ne vplačuje v davčno blagajno).

Tisti, ki verjamejo, da je Zemlja ploščata, bodo volili Trumpa, pa naj se zgodi karkoli. | Foto: Reuters Tisti, ki verjamejo, da je Zemlja ploščata, bodo volili Trumpa, pa naj se zgodi karkoli. Foto: Reuters

Trump je zavrnil razkritje svoje davčne napovedi, kar je za politike nenavadno. Tako nihče ne ve, kako bogat je v resnici (Trump je morda mnogo manj premožen, kot trdi) in ali je plačal ustrezen znesek davkov, kar bi pomenilo, da ni kriminalec. Na kratko, Trump ni hotel dokazati, da ni kriminalec … To je seveda nekoliko sumljivo.

In tako je Hillary zmagala, brez dvoma. Da je v debati pometla s Trumpom, ugotavljajo vsi verodostojni mediji. Toda ali bo to karkoli spremenilo? Volivci, Američani še posebej, so trmasti. Ko si o nečem ustvarijo mnenje, svoj pogled izjemno težko spremenijo. Če se nekateri odločijo, da je Zemlja ploščata, bodo ne glede na to, kaj se zgodi, vse dokaze razlagali tako, da bodo ti v korist njihovemu prepričanju. Vse zato, da bi se izognili priznanju napake.

Na teh volitvah ni premišljenih ljudi, ki so neodločeni, ki tehtajo med dvema kandidatoma in niso prepričani, kdo od njiju je boljši. Volivci so že odločeni. Soočenja verjetno ne bodo nikogar pripravila do tega, da si bo premislil – soočenja zgolj utrjujejo ljudi v prepričanju, ki ga že imajo. Tisti, ki verjamejo, da je Zemlja ploščata, bodo volili Trumpa, pa naj se zgodi karkoli. Toda neplačevanje davkov, če se izkaže, da očitki Trumpu držijo, bi lahko prineslo rešitev težave, rešitev za Ameriko in morda tudi rešitev za svet.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

Ne spreglejte