SiolNET. Novice Svet
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Domnevno okoli 60 mrtvih v nasilju nad protestniki na jugu Mjanmara

0,36

termometer

Nasilje v Mjanmaru
Nemiru v Mjanmaru ni videti konca. Foto: Reuters

Med nemir v mestu Bago na jugu Mjanmara, kjer naj bi vojaške enote v petek nasilno zatrle protest proti izvedenem vojaškem državnem udaru v začetku leta, je po neuradnih navedbah umrlo več deset ljudi. Po poročanju Radia svobodna Azija, ki se sklicuje na navedbe očividcev, je bilo ubitih okoli 60 ljudi.

Spletna stran Myanmar Now povzema besede enega od vodij protesta, ki je dejal, da je bilo več deset trupel prepeljanih v kompleks s pagodo, kjer je nastanjena vojska. Očividci so poročali o večurnem streljanju, ki se je začelo v petek zjutraj. Mesto Bago se nahaja okoli 60 kilometrov severovzhodno od nekdanje prestolnice Yangon.

Protesti po celi državi

Protesti proti vojaški hunti, ki je v začetku februarja izvedla vojaški udar, se danes nadaljujejo v Yangonu, Mandalayu, Baganu, Sagaingu, Myeiku in še nekaterih drugih mjanmarskih mestih.

Vojaške sile že od februarskega državnega udara brutalno obračunavajo s protestniki. Po podatkih človekoljubnih organizacij je pri tem umrlo več kot 600 ljudi.

Smrtne obsodbe vojaških sodišč

Kot so v petek poročali lokalni mediji, so v državi na smrt obsodili 19 ljudi. Na vojaškem sodišču naj bi bili spoznani za krive obtožb v povezavi z ubojem pripadnika vojske 27. marca v Yangonu. Po navedbah medijev gre za civiliste, ki so takrat protestirali proti vojaški hunti. Od obsojenih jih je 17 še na begu.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je to prvi znani izrek smrtne kazni od vojaškega udara. V Mjanmaru je sicer že dolgo možno izreči takšno kazen, vendar ta v zadnjih več kot 30 letih ni bila uporabljena, je povedal predstavnik mednarodne organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch Phil Robertson. "To kaže, da je vojska pripravljena iti nazaj v čas, ko so v Mjanmaru usmrtili ljudi," je dejal.

Opozoril je, da na vojaškem sodišču ni možna pritožba, prav tako "ni jamstva svobodnega in poštenega sojenja". Po njegovih ocenah je obsodba namenjena predvsem prepričanju protestnikov, da se z ulic vrnejo na delo, saj je zaradi protestov ustavljen velik del gospodarstva.

Odzvala se je tudi Norveška. Zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je v tvitu označila smrtne obsodbe za "nesprejemljiv in globoko zaskrbljujoč razvoj dogodkov". "Norveška poziva Mjanmar, naj ne izvrši teh kazni, naj ustavi nasilje in omogoči obisk posebnega odposlanca Združenih narodov," je zapisala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin