Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
7.19

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Natisni članek

Velika Britanija brexit

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 7.19

5 let, 9 mesecev

Še en pretres v britanski vladi: odstopil Boris Johnson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

3

Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

V zadnjih dveh dneh sta v britanskem parlamentu odstopila dva ministra, ki sta zagovarjala trdi brexit oziroma pretrganje vseh povezav z EU. Prvi je o odstopu premierko Thereso May obvestil minister za brexit David Davis, danes pa še zunanji minister Boris Johnson.

Boris Johnson je svojo odstopno izjavo Mayevi posredoval le pol ure pred sejo vlade, kjer bi premierka predstavila nov načrt za brexit. Britanska premierka je že sprejela njegov odstop, kmalu pa bodo sporočili tudi ime naslednika.

Johnsona bo na mestu zunanjega ministra zamenjal Jeremy Hunt. Do zdaj je bil Hunt minister za zdravje.

Johnson v odstopni izjavi: Sanje o brexitu umirajo

Velika Britanija EU protest brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters Dosedanji britanski zunanji minister Boris Johnson je v svoji današnji odstopni izjavi opozoril, da "umirajo sanje o brexitu". Načrt, da bo Velika Britanija po izstopu iz Evropske unije ostala blizu povezavi, po njegovi oceni pomeni, da je "na poti k statusu kolonije".

V odstopni izjavi na dveh straneh, ki jo je naslovil na britansko premierko Thereso May, je Johnson, ki je med vodilnimi podporniki izstopa države iz EU, pojasnil, da je sprva sprejel načrt vlade, ki mu je pa sedaj "obtičal v grlu".

Menil je tudi, da gre Velika Britanija proti "polovičnemu brexitu", v katerem bo velik del gospodarstva še vedno zaprt v sistem EU, nad katerim London ne bo imel nadzora.

To je bila ta "nesmiselna pozicija" ponudbe pristanka na veliko zakonov EU, ki so jim britanske vlade desetletja nasprotovale, ne da bi pri tem imele besedo, kakšni so. "V tem smislu smo resnično na poti, da postanemo kolonija," je poudaril ter dodal, da bodo mnogi s težavo pri tem videli gospodarske ali politične prednosti.

Davis odstopil zaradi nesoglasij

Pred Johnsonom je v nedeljo zvečer odstopil minister za brexit David Davis. Ta se ne strinja s pogajalskimi izhodišči, za katera se je britanska vlada dogovorila v petek. Kot je zapisal v odstopnem pismu, vse bolj kaže, da Velika Britanija ne bo zapustila carinske unije in enotnega trga, skupaj z Johnsonom pa sta bila glasna zagovornika, da mora Velika Britanija pretrgati vse vezi z EU.

Mayeva je Davisu odgovorila, da se ne strinja z njegovo opredelitvijo politike, za katero so se dogovorili na vladi v petek. | Foto: Reuters Mayeva je Davisu odgovorila, da se ne strinja z njegovo opredelitvijo politike, za katero so se dogovorili na vladi v petek. Foto: Reuters

Britanska vlada je v petek sprejela načrt za trgovanje med Veliko Britanijo in EU po brexitu. V skladu z načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko in zaščitili dobavne verige za proizvodnjo, hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti Sodišča EU, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko.

May: To je pravi dogovor za VB

Premierka Mayeva je danes v parlamentu branila svoje pogajalska izhodišča za brexit. Kot je pojasnila, je njen cilj po izstopu še naprej negovati tesne odnose z EU in zavarovati delovna mesta. "To je pravi dogovor za Veliko Britanijo," je zagotovila.

Poslancem je pojasnila, da je v dveh letih navedla vsako možno idejo in različico brexita ter zagotovila, da je to sedaj prava različica, s katero bodo zapustili Evropsko unijo marca prihodnje leto, piše britanski BBC.

Predlog je "kredibilen in odgovoren" ter odraža "izčrpen in ambiciozen" načrt, še navaja premierka.

Laburisti: Če ne more uskladiti svojega kabineta, kako bo 27 evropskih vlad

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je kritiziral premierko, da je po kaosu v vladi izgubila vso kredibilnost. "Kako lahko nekdo zaupa premierki, da bo sklenila dober dogovor s 27 evropskimi vladami, če ne more uskladiti niti dogovora znotraj svojega kabineta," je vprašal poslance.

Tusk: Obžalujem, da ideja o brexitu ni odšla z odhajajočima ministroma

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk obžaluje, da ideja o brexitu ni odšla skupaj z britanskim ministrom za brexit Davidom Davisom in zunanjim ministrom Borisom Johnsonom, ki sta odstopila. "Le obžalujem lahko, da ideja o brexitu ni odšla z Davisom in Johnsonom. A vendar ... kdo ve?" je zapisal v tvitu.

Manj kot 12 ur za njegovega naslednika

Davis je bil že pred petkovim zasedanjem vlade skeptičen do predloga Mayeve in je dejal, da ga bo Bruselj zavrnil.

Mayeva je naslednika ministra za brexit imenovala manj kot 12 ur po Johnsonovem odstopu. Novi minister za izhod Velike Britanije iz Evropske unije bo dozdajšnji državni sekretar Dominic Raab, goreč zagovornik brexita.

Davis je bil na položaju od leta 2016 in odgovoren za pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Z njegovim odstopom se možnosti za neurejen izstop Otoka iz EU še povečujejo.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je Evropsko komisijo v pismu pozval, naj v pogajanjih o brexitu stremi k "brezpogojnemu varnostnemu sodelovanju" z Veliko Britanijo po njenem izstopu iz Evropske unije. Nemška vlada se je od pisma distancirala, Seehofer pa naj bi z njim celo razjezil Bruselj. 

Velika Britanija naj bi iz EU izstopila marca prihodnje leto, vendar pa so pogajanja zaradi nestrinjanja o prihodnjih gospodarskih in političnih odnosih zastala. 
jaguar
Novice Zaradi brexita lahko ostanejo brez 1,3 milijarde evrov dobička letno
Evropski parlament
Novice Evropski parlament potrdil svojo sestavo po brexitu
Ne spreglejte