Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2014,
18.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Lenarčič Ukrajina

Torek, 4. 3. 2014, 18.29

4 leta, 11 mesecev

Direktor ODIHR Lenarčič: V Ukrajini nujen umik oboroženih enot s Krima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za umiritev razmer je v prvi vrsti nujno, da se vsi zlasti na Krimu vzdržijo kakršnih koli provokacij in da se oborožene enote umaknejo tja, od koder so prišle, pravi direktor ODIHR Janez Lenarčič.

"Položaj v Ukrajini je zelo zapleten. Oblasti v Kijevu se soočajo z velikimi izzivi," o situaciji v Ukrajini pravi direktor urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Janez Lenarčič.

Kot najbolj problematično Lenarčič izpostavlja intervencijo "tujih oboroženih sil na krimskem polotoku, ki lahko preraste v resen konflikt". Položaj pa je, kot opozarja, napet tudi v nekaterih drugih ukrajinskih regijah. "Obenem so gospodarske razmere kritične, na političnem področju pa so izziv predvsem predsedniške volitve, razpisane za 25. maj," dodaja sogovornik.

Lenarčič: Najpomembneje, da se razmere, zlasti na Krimu, ne zaostrijo Po besedah Lenarčiča je sicer najpomembneje, da se razmere, zlasti na Krimu, ne zaostrijo. Kot nujnega izpostavlja umik oboroženih enot. "Umiritev razmer je bistvenega pomena za stabilizacijo države, izvedbo kvalitetnih volitev in za učinkovito ukrepanje na finančnem in gospodarskem področju," pojasnjuje.

Pri reševanju ukrajinskega konflikta lahko Ovse med drugim pomembno vlogo odigra zato, ker vključuje vse najpomembnejše akterje - Ukrajino, Rusijo, ZDA in države EU. "Poleg tega ima Ovse na razpolago širok spekter mehanizmov za reševanje krize in umirjanje razmer," poudarja Lenarčič.

Po njegovem prepričanju je posebej pomemben celovit pristop Ovseja do varnostnih vprašanj, ki v središče postavlja spoštovanje človekovih pravic in pravic manjšin. Ovse se lahko odzove zelo hitro, zlasti v okviru institucij, kot sta ODIHR in visoka komisarka za narodne manjšine, ki lahko delujeta v okviru svojih mandatov, ne da bi v konkretnem kriznem primeru potrebovala dodatno odločitev Stalnega sveta Ovseja, je pojasnil.

Pravkar razprave o napotitvi opazovalne misije v Ukrajino V omenjenem svetu sicer prav ta čas potekajo razprave o napotitvi opazovalne misije v Ukrajino. "Ideja je, da bi poslali opazovalce, ki bi bdeli nad varnostno situacijo, poročali o incidentih, posredovali med stranmi," pojasnjuje sogovornik. Težko je sicer predvideti, kdaj bodo te razprave obrodile sadove, dodaja.

Medtem sta tako ODIHR kot tudi urad visoke komisarke za narodne manjšine že prejela zaprosilo Ukrajine za napotitev posebne misije, ki bi ocenila stanje človekovih pravic in pravic manjšin na ozemlju, kjer so prisotne tuje oborožene enote. Ker za napotitev taksne misije ni potrebna odločitev stalnega sveta, so priprave na napotitev stekle takoj po prejemu vabila.

"Pričakujemo, da bodo prvi opazovalci prispeli v Ukrajino v naslednjih dneh. Ti opazovalci bodo specialisti na področju človekovih pravic in pravic manjšin in njihova misija bo osredotočena na to področje," je dejal Lenarčič.

Pripravljajo misijo opazovalcev, ki bodo spremljali predsedniške volitve Prav tako Ovse pripravlja misijo opazovalcev, ki bodo spremljali napovedane predsedniške volitve. "Tudi za to dejavnost smo že prejeli vabilo Ukrajine in že pripravljamo napotitev predhodnice, nato ekipe strokovnjakov, še pred koncem tega meseca pa tudi dolgoročnih opazovalcev," je povedal direktor ODIHR. Slednjih bo predvidoma sto, Ovse pa jih namerava jih razporediti po vsej državi.

Teden dni pred volilnim dnem se bodo misiji pridružili se kratkoročni opazovalci, ki naj bi jih bilo okoli 900. "Skupaj bomo torej imeli v državi več kot 1000 opazovalcev in strokovnjakov, zato pričakujemo, da bomo lahko predstavili celovito oceno volilnega procesa tako v času predvolilne kampanje kot tudi na volilni dan in po njem."

"Razume se, da so te volitve izjemnega pomena za prihodnost in nadaljnji razvoj Ukrajine, zato je zelo pomembno, da so izvedene v skladu z zavezami Ovse in drugimi mednarodnimi standardi demokratičnih volitev," je še poudaril sogovornik. To je naloga ukrajinskih oblasti in institucij, pa tudi medijev, političnih strank in kandidatov, ter nenazadnje volivcev. "Naša naloga pa je, da ves ta proces temeljito opazujemo in poročamo o naših ugotovitvah," je zaključil Lenarčič.

Ne spreglejte