SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dim požarov v ZDA dosegel Evropo

0,56

termometer

Kalifornija požar
Foto: Reuters

Dim požarov, ki pustošijo po zahodni obali ZDA, je dosegel Evropo, je danes sporočil program Copernicus za spremljanje ozračja (CAMS). Dim so na podlagi satelitskih podatkov opazili celo v Severni Evropi, ki je od prizorišča požarov oddaljena osem tisoč kilometrov.

Satelitski podatki kažejo, da so gozdni požari, ki trenutno pustošijo po ameriških zveznih državah Kalifornija, Oregon in Washington, do več stokrat bolj intenzivni kot običajno, piše STA.

Razsežnost požarov večja kot kadarkoli v zadnjih 18 letih

Zaradi območja visokega zračnega tlaka je bil dim več dni ujet nad zahodnim delom Severne Amerike. To je bil razlog za slab in potencialno nevaren zrak v več mestih, kot so Portland, Oregon, Vancouver in San Francisco. A zaradi spremembe vremena je dim z zračnimi tokovi potoval proti vzhodu. Po navedbah vremenoslovcev ga je bilo v torek mogoče opaziti nad New Yorkom.

Pri programu Copernicus ocenjujejo, da je zaradi požarov od sredine avgusta v ozračju več kot 30 milijonov ton ogljikovega dioksida. "Razsežnost teh požarov je veliko večja kot kadarkoli v zadnjih 18 letih, odkar beležimo podatke," je dejal strokovnjak za požare pri programu Copernicus Mark Parrington. "Dejstvo, da so vir takega onesnaženja, da vidimo dim še več kot osem tisoč kilometrov proč, kaže, kako uničujoči so," je dodal.

Ogenj je na vzhodu ZDA uničil skoraj dva milijona hektarjev površin, kar je približno toliko, kot je površina Slovenije. Umrlo je 35 ljudi, a strokovnjaki in oblasti se bojijo, da lahko število smrtnih žrtev še naraste. Zaradi požarov so podnebne spremembe ena od tem kampanje pred predsedniškimi volitvami v ZDA, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin