Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
7. 8. 2015,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Donald Trump

Petek, 7. 8. 2015, 12.03

8 let

Deset najbolj spornih izjav Donalda Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bogataš Donald Trump je predsedniške volitve v ZDA bolj kot kdorkoli prej spremenil v šov. Šov Donalda Trumpa, kjer ne manjka izjav, zaradi katerih so na nogah številni Američani (in Mehičani).

Večina komentatorjev se strinja, da najbogatejši slovenski zet – poročen je s Slovenko Melanijo Knavs – nima pravih možnosti, da bi na volitvah novembra 2016 osvojil Belo hišo. Nad njim niso navdušeni niti v republikanski stranki, pri kateri se poteguje za predsedniško nominacijo. Lahko bi rekli, da se ga celo sramujejo, za kar je poskrbel s svojimi številnimi spornimi izjavami, odkar je uradno napovedal, da se poteguje za predsedniško nominacijo.

"Zgradil bom velik zid. Nihče ne gradi zidov bolje od mene. Zgradil ga bom zelo poceni in prisilil bom Mehiko, da bo plačala zanj, zapomnite si moje besede." Trump o tem, kako bi preprečil nezakonito priseljevanje Mehičanov v ZDA.

Mehika v ZDA pošilja ljudi, "ki prinašajo droge. Prinašajo kriminal. So posiljevalci. Nekateri med njimi, predvidevam, so dobri ljudje. A govoril sem z mejnimi policisti in povedali so mi, kdo prihaja. To se mora končati, in to hitro." O tem, zakaj je treba preprečiti priseljevanje Mehičanov v ZDA.

"Preprečite, da bi okuženi z ebolo vstopili v ZDA. Zdravite jih drugje, namenite jim najboljšo zdravniško oskrbo, a nekje stran. ZDA imajo že dovolj težav." Ne le Mehičanov, Trump v ZDA ne bi spustil niti Američanov, ki so se okužili z virusom ebole, smrtonosne bolezni, ki je po svetu razsajala lani.

"Naša država je v resnih težavah. Nič več ne zmagujemo. Včasih smo zmagovali, a ne več. Kdaj se je nazadnje zgodilo, da smo koga, recimo Kitajsko, premagali pri trgovinskih dogovorih? Vedno stavim na Kitajsko. Vedno." Trump je bil kritičen do vodilnih ameriških politikov in javno pohvalil Kitajsko.

"Potrebujemo tudi navijače za našo državo. Res sem mislil, da bo Obama dober navijač." Trump je bil kritičen do predsednika ZDA Baracka Obame, ki ga je označil za slabega predsednika. To seveda ni bil prvi napad Trumpa na Obamo, saj je ravno bogataš in zvezdnik resničnostnega šova The Apprentice pred volitvami leta 2012 sprožil škandal o Obamovem rojstnem listu, ko je izjavil, da je "od kredibilnega vira" izvedel, da je rojstni list prvega temnopoltega predsednika ZDA ponarejen.

"Nikakršen vojni junak ni. Za junaka so ga razglasili, ker so ga zajeli." Republikanskega senatorja Johna McCaina, ki je leta 2008 s Sarah Palin kot podpredsedniško kandidatko izgubil na volitvah proti Obami, je označil za nejunaka. Na Trumpovo izjavo so se ogorčeno odzvali tudi demokrati. McCain je bil med vietnamsko vojno oktobra 1967 težje ranjen in je bil v ujetništvu do leta 1973.

"Samo Rosie O'Donnell." Trump je na vprašanje Megyn Kelly, moderatorke na prvem soočenju republikancev, ali je glede na svoje izjave o ženskah, ki jih je večkrat označil za "debele prašiče, pse, nemarnice in ogabne živali", primeren kandidat, odgovoril da je s temi besedami označil le Rosie O'Donnell. Z igralko in televizijsko voditeljico O'Donnellovo se je v preteklosti Trump že večkrat zapletel v verbalne spopade, najhuje pa je bilo, ko jo je označil za "surovo, nesramno, antipatično in neumno". Je pa k temu dodal: "Razen tega mi je zelo všeč!"

"Arianna Huffington je neprivlačna tako navznoter kot na zunaj. Popolnoma razumem, zakaj jo je njen nekdanji mož zapustil zaradi moškega. Pametno se je odločil." Trumpove bodice je bila leta 2012 deležna tudi znana ameriška novinarka grškega rodu Arianna Huffington.

"Edina razlika med menoj in drugimi kandidati je, da sem jaz bolj odkrit in moje ženske bolj lepe." Trump leta 1999 o svoji iskrenosti in svojih lepih ženskah.

"Zelo sem bogat. Ni se mi treba hvaliti, ampak to je to, kar naša država potrebuje. To državo moramo narediti bogato." Trump o svojem bogastvu (sam ga je ocenil na 8,7 milijarde dolarjev oziroma 7,9 milijarde evrov), ki ga rad razkazuje, kritiki pa mu očitajo, da tak bogataš nima stika z običajnimi Američani. Leta 2012 pa je o samemu sebi povedal: "Del moje lepote je, da sem zelo bogat."

Ne spreglejte