Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2019,
14.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

potres Italija L'Aquila

Sobota, 6. 4. 2019, 14.23

5 let

Deset let po potresu italijansko mesto še vedno veliko gradbišče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

V Italiji danes zaznamujejo 10. obletnico katastrofalnega potresa z žariščem v L'Aquili, ki je zahteval 309 življenj in porušil velik del zgodovinskega mesta. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ob obletnici poudaril, da se je obnova sicer začela, vendar jo je treba nadaljevati s polno paro, saj je dela še veliko.

Na žalni procesiji z baklami v L'Aquili, ki se je je udeležil tudi premier Giuseppe Conte, so danes ob 3.32 - ob času, ko je območje 6. aprila 2009 stresel potres z magnitudo 6,3 - prebrali imena vseh 309 smrtnih žrtev ob zvonjenju zvoncev za vsako od njih. Spomnili so se tudi 1.600 ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Rana za lokalno skupnost je rana za celotno narodno skupnost," je na Facebooku zapisal Conte. Kot je dodal, je minilo deset let in še vedno so se dolžni spominjati tistih, ki so izgubili ljubljene, in tistih, ki zaradi katastrofe še vedno trpijo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kako je bila L'Aquila videti po potresu leta 2009 in kako danes, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Ljudje še vedno brez strehe nad glavo

Zaradi potresa je v regiji Abruzza brez strehe nad glavo ostalo najmanj 67 tisoč ljudi. | Foto: Reuters Zaradi potresa je v regiji Abruzza brez strehe nad glavo ostalo najmanj 67 tisoč ljudi. Foto: Reuters Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v sporočilu ob obletnici pozval k nadaljevanju obnovitvenih del. Številne hiše po njegovih besedah še vedno čakajo na obnovo, uničen in poškodovan je bil tudi znaten del kulturne dediščine. Središče L'Aquile je med drugim še vedno prazno in podobno gradbišču.

Zaradi potresa je v regiji Abruzza brez strehe nad glavo ostalo najmanj 67 tisoč ljudi. V projektu gradnje protipotresnih stanovanjskih poslopij so do zdaj zagotovili nova bivališča 17 tisoč ljudem. Tudi elegantna poslopja in trgi v L'Aquili, katerih zgodovina sega v obdobja srednjega veka, renesanse in baroka, počasi obnavljajo in trgovine spet odpirajo svoja vrata.

zimske olimpijske igre, logo
Sportal Italijanska vlada odobrila garancijo za OI 2026

Denarja iz Rima ni, župan napovedal odstop

Obnova je počasna, zaradi česar je župan L'Aquile Peirluigi Bondi pred dvema tednoma napovedal odstop. Po njegovem mnenju mesto od vlade, ki je na oblasti v Rimu od junija lani, ni dobilo dovolj pomoči. L'Aquila namreč še vedno čaka na javna sredstva za zaključek obnove, usklajene strategije, kako v mestno jedro vrniti življenje in vanj privabiti predvsem mlade, pa ni.

Novice V Italiji ponoči zaradi potresa bežali na ulice. Čutili smo ga tudi v Sloveniji. #video

Prelomnica za humanitarce

Je pa potres spodbudil reorganizacijo reševalnih ekip oziroma njihovega posredovanja v potresno precej aktivni Italiji. Predsednik Italijanskega Rdečega križa Francesco Rocca se še dobro spominja prostovoljcev Rdečega križa v L'Aquili. Ti so kljub škodi, ki jo je potres prizadejal njihovim družinam, oblekli uniforme in pomagali someščanom.

"Za italijanski Rdeči križ je potres v L'Aquili pomenil organizacijsko, zgodovinsko in humanitarno prelomnico, ki nas je globoko zaznamovala," je poudaril.

Ne spreglejte