SiolNET. Novice Svet
2,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Derek Chauvin spoznan za krivega za umor Georgea Floyda

2,07

termometer

Derek Chauvin |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Porota je po desetih urah razprave policista Dereka Chauvina spoznala za krivega za umor temnopoltega Georgea Floyda po vseh treh točkah obtožnice. Obsodbo policista, ki je med aretacijo več kot devet minut klečal na vratu Floyda in ga zadušil, je množica pred sodiščem pospremila z velikim odobravanjem. 

46-letni George Floyd je umrl 25. maja lani med aretacijo. Z videoposnetkov je razvidno, kako so policisti neoboroženega moškega pritisnili na tla, pri čemer je Derek Chauvin s kolenom dlje časa pritiskal na njegov vrat, medtem ko ga je ta prosil, naj mu pusti dihati. Smrt temnopoltega Floyda je po vsej državi sprožila množične proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju, piše STA.

George Floyd Novice Nove podrobnosti: Floyd več kot dvajsetkrat ponovil, da ne more dihati

Chauvin je bil obtožen umora in uboja Georgea Floyda, sodni proces proti njemu pa se je začel konec marca. Za uboj mu grozi do deset let zapora, za nenamerni umor do 40 let zapora in za nenaklepni umor do 25 let zapora. Porota ga je spoznala za krivega po vseh treh točkah obtožnice. Ker doslej še ni bil obsojen, mu bo sodišče najverjetneje izreklo nižjo kazen. Višina zaporne kazni bo znana v osmih tednih, je povedal sodnik Peter Cahill. Do razglasitve kazni pa ostaja v zaporu. 

Razsodba sprožila navdušenje med zbranimi pred sodiščem

Branje odločitve porote so prenašale vse večje televizije. Prav tako so spremljale dogajanje pred sodiščem. V primeru oprostilne sodbe se je namreč bilo za bati izbruha novih protestov in morda tudi nasilja. Namesto tega je množica obsodbo policista glasno pozdravila.

Pri aretaciji Floyda so sodelovali še trije policisti, ki jim bodo zaradi obtožb sodelovanja pri umoru in uboju sodili posebej. 

Odvetnik Floydove družine Ben Crump je menil, da gre za prelomno točko v zgodovini ZDA. "Z bolečino prislužena pravica je končno prišla," je tvitnil in dodal, da pošilja jasno sporočilo o potrebi po odgovornosti policijskih sil.

Biden pozval k boju proti sistemskemu rasizmu

Ameriški predsednik Joe Biden je po obsodbi policista za umor Floyda včeraj pozval k nadaljnjemu boju proti rasizmu v družbi in v policijskih vrstah. "Sistemski rasizem je madež na duši našega naroda," je dejal v nagovoru iz Bele hiše.

Ameriški predsednik Joe Biden je po obsodbi policista za umor Floyda včeraj pozval k nadaljnjemu boju proti rasizmu v družbi in v policijskih vrstah. | Foto: Guliverimage Ameriški predsednik Joe Biden je po obsodbi policista za umor Floyda včeraj pozval k nadaljnjemu boju proti rasizmu v družbi in v policijskih vrstah. Foto: Guliverimage

Pravosodno ministrstvo ZDA uvedlo preiskavo policije v Minneapolisu

Ameriško pravosodno ministrstvo je po obsodbi Chauvina uvedlo civilno preiskavo policije v Minneapolisu. "Danes sporočam, da je pravosodno ministrstvo sprožilo civilno preiskavo, da bi ugotovili, ali policijska uprava v Minneapolisu sodeluje v vzorcu ali praksi neustavnega ali nezakonitega policijskega delovanja," je sporočil pravosodni minister ZDA Merrick Garland.

Povedal je, da bo civilna preiskava, ki bo potekala ločeno od kazenske preiskave Floydove smrti, preiskala, ali policija sistematično uporablja prekomerno silo, tudi med zakonitimi protesti.

Preiskala bo tudi, ali se pri delovanju policije pojavlja vzorec diskriminacije in nezakonitega obravnavanja oseb z vedenjskimi in zdravstvenimi težavami, je dodal.

Če bodo našli dokaze o vzorcu nezakonitih praks, bi preiskava lahko vodila v civilno tožbo, ki bi mesto prisilila v temeljito reformo svoje policijske uprave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin