Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
8.07

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA NRA

Sreda, 20. 3. 2013, 8.07

2 meseca, 3 tedne

Demokrati obupali: prepovedi napadalnega orožja ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Demokratom v ameriškem senatu ni uspelo zbrati dovolj glasov za prepoved napadalnega orožja, zato zakona ne bodo niti poslali v obravnavo.

Prepoved napadalnega orožja, s katerim je mogoče pobijati dlje časa brez pretiranega polnjenja, bi bila največja sprememba v odnosu do orožja v ZDA po pokolu 20 otrok 14. decembra lani v mestu Newtown v državi Connecticut. Prepoved podpira predsednik ZDA Barack Obama, večina demokratov v kongresu ter tudi večina ameriške javnosti, vendar pa so republikanci proti, ker je proti orožarski lobi NRA.

Veliko predlogov sprememb zakonov o orožju Predlog kalifornijske senatorke Dianne Feinstein je tako propadel, kar sama močno obžaluje. "Poskušala sem po svojih najboljših močeh," poudarja. Senatni odbor za pravosodje je sicer potrdil predlog zakona, vendar je bilo že takrat jasno, da ima zakon malo možnosti za uspeh v 100-članskem senatu, kjer bi potreboval 60 glasov. V predstavniškem domu, kjer imajo večino glasov republikanci, pa podobnega predloga niti ne bodo predstavili.

Po pokolu na osnovni šoli v Newtownu se sicer v kongresu pripravlja veliko predlogov sprememb zakonov o orožju, čeprav nobeden od njih ne posega v ustavno zagotovljeno pravico do orožja. Demokrati se bodo posvetili boju za potrditev drugih določil, kot je obvezno preverjanje kriminalne preteklosti vseh kupcev orožja tudi na orožarskih sejmih. Orožarski lobi nasprotuje tudi temu.

Najodmevnejše pokole izvedli morilci, ki so legalno kupili orožje Predlog zakonodaje predvideva veliko ukrepov, ki pa se problema množičnih pokolov lotevajo le obrobno. Med njimi so višje kazni za nezakonito trgovino z orožjem, kar je skoraj nepotrebno, saj je do orožja mogoče zlahka priti na zakonit način. Najodmevnejše množične pokole so v ZDA izvedli morilci, ki so orožje kupili legalno.

V mestu Newtown pa je v zadnjih mesecih močno poraslo število prosilcev za orožno dovoljenje, saj se ljudje bojijo, da bi jim lahko v kongresu v prihodnje odvzeli pravico do nošenja orožja, kar pa se očitno ne bo zgodilo.Kljub morijam Washington torej ni sposoben ukrepati in zagovornikom večjega nadzora nad orožjem ostajajo na voljo lokalne skupnosti in nekatere zvezne države.

Male zmage nasprotnikov orožja Nasprotniki orožja so tako dosegli pomembno zmago v državi Kolorado. Demokratski guverner John Hickenlooper bo v Aurori, kjer se je lani na premieri filma o Batmanu zgodil množični pokol, podpisal dva zakona, ki jima je orožarski lobi odločno nasprotoval.

Gre za obvezno preverjanje kriminalne preteklosti vseh kupcev orožja in povsod. Prav tako bodo omejili nabojnike na največ 15 nabojev. Slednji ukrep je na prvi pogled zelo šibak, vendar gre za državo na zahodu ZDA, kjer ima praktično skoraj vsako gospodinjstvo kakšen kos orožja.

Ne spreglejte